UKRAJINCI PRETE DA ĆE NAM BESITI DECU NA ŽICE! Reči ruskog vojnika lede krv u žilama, Zapad tvrdi: OVO JE DOKAZ DA INVAZIJA KREĆE, NAREDNIH 48 SATI JE KLJUČNO!

Autor: Republika

Svet

14.02.2022

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svet strahuje od izbijanja globalnog sukoba zbog Ukrajine, a jedan snimak sa istoka te zemlje samo je dodatno podgrejao inako napetu situaciju.

UKRAJINCI PRETE DA ĆE NAM BESITI DECU NA ŽICE! Reči ruskog vojnika lede krv u žilama, Zapad tvrdi: OVO JE DOKAZ DA INVAZIJA KREĆE, NAREDNIH 48 SATI JE KLJUČNO!

Foto: Printscreen

Dmitrij Kiseljov upozorio na jezive pretnje ukrajinskih nacionalista

Ruski vojnik Dmitrij Kiseljov upozorio je da se na istoku Ukrajine sprema pravi užas, tvrdeći da u tu oblast stižu jedinice krvoločnih ukrajinskih ultranacionalista i neonacista koji prete da će redom klati Ruse, a njihovu decu besiti na žice. 

On je to izjavio u intervjuu za ruski državni kanal Rusija 1, istakavši da je i prethodnih godina na području Donbasa rusko stanovništvo preživelo neviđenu torturu, kao i da je na hiljade ljudi brutalno ubijeno. 

- Oni ovde dolaze spremni samo za ubijanje - istakao je Kiseljov samo nekoliko nedelja nakon što su pripadnici ukrajinskog neonacističkog bataljona Azov najavili kako će se do poslednjeg čoveka boriti protiv Putinove vojske, kao i da će krenuti put Donbasa kako bi branili interese svoje zemlje.

Podsetimo, reč je o bataljonu čiji se članovi otvoreno "kite" nacističkim simbolima, veličaju Adolfa Hitlera i pozdravljaju se onako kako su zločinci iz Trećeg rajha pozdravljali svog Firera. I pored toga, Zapad nikad nije pozvao na zabranu te organizacije koja je rame uz rame s ukrajinskim vojnicima učestvovala u ratnim sukobima na istoku Ukrajine od 2014. godine. 

Uprkos upozorenjima koje je izneo Kiseljov, britanski Dejli mejl je tog čoveka nazvao propagandistom Kremlja i osobom koja širi laži o događajima na istoku Ukrajine kako bi se stvorio utisak da Ruska Federacija moja da deluje i sačuva svoj narod na tim prostorima.

- Da li je ovo priprema za invaziju - stoji u naslovu teksta u kom se nalazi i intervju Sergeja Kiseljova, a u kom se dalje podseća da je Ruska Federacija i 2014, neposredno pre otcepljenja Krima od Ukrajine i njegovog prisajedinjenja ruskoj teritoriji, tvrdila kako Rusi u Donbasu trpe neviđenu torturu, te da im je potrebna zaštita.     

 

 

- Trenutno se na granici ka Ukrajini nalazi 148.000 ruskih vojnika, zajedno sa nizom tenkova i artiljerijskog oružja. Iz SAD istovremeno stižu upozorenja da bi invazija na Ukrajinu mogla da počne već u sredu - podsetio je Dejli mejl. 

Istovremeno, i ostali zapadni mediji složili su se da su naredna dva dana ključna za rešavanje pitanja Ukrajine, ističući da je britanski premijer Boris Džonson najavio evropsku turneju u cilju smirivanja napetosti. Istovremeno, i nemački kancelar Olaf Šolc putuje u Kijev, a zatim u utorak i u Moskvu, gde je najavljeno da će se sastati sa Putinom, pa se očekuje da bi diplomatski napori evropskih zvaničnika mogli da utiču na smirivanje tenzija. 

S druge strane, portparolka ruskog ministarka spoljnih poslova Marija Zaharova, poručila je kako je na snazi čista ratna propaganda Zapada. 

- Agresivna retorika služi da se prikrije isporučivanje oružja Ukrajini, kao i izmeštanje vojne opreme na istoku te zemlje. Prikrivaju se i masovne NATO vojne vežbe na samim granicama Ruske Federacije i stvaranje atmosfere ofanzive na našu zemlju. Ono što Britanija i Amerika sada rade je čista ratna propaganda - ponovila je Zaharova. 

Ona je podsetila da su takve medijske akcije i korišćenje lažnih informacija zabranjene Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima koje je 1966. usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. 

Republika

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Marija Zaharova 

- Sovjetski Savez, a kasnije i Rusija, i desetine drugih država širom sveta, shvatajući izuzetnu opasnost koju može predstavljati ratna propaganda, dobrovoljno odbacuju ovu preteću praksu. Ali ni Vašington ni London sebi ne uskraćuju priliku da se time služe. Oni održavajući ovu histeriju preko medijskih holdinga CNN i Blumberg i britanskih tabloida, utičući na javno mnjenje u svojim zemljama - istakla je Zaharova. 

Podsetimo, Rusija negira da ima bilo kakve namere da izvrši invaziju na susednu zemlju iako nikad nije osporila tvrdnje da je izmestila trupe ka granici te države. Ipak, garantovala je da će veći deo tih snaga biti povučene nakon što se završe masovne rusko-beloruske vojne vežve na tlu Belorusije, a pritom je istakla da je spremna da ukloni svo oružje ako od Zapada dobije pozitivan odgovor na zahtevane bezbednosne garancije. Najvažnija tačka u njima je da će NATO prestati da se širi na istok i u svoje redove uvlači nove članice poput Ukrajine i Gruzije. 

Bajden ignorisao poziv Zelenskog  

U trenutku dok mnoge zemlje širom sveta pozivaju svoje građane da napuste Ukrajinu iz straha da je konflikt široikih razmera sve izvesniji, predsednik te zemlje Volodimir Zelenski je razgovarao s američkim kolegom Džoom Bajdenom i tom prilikom ga pozvao da naredne nedelje dođe u Kijev. Bajden je, međutim, ostao nem na taj predlog. 

- Uveren sam da će vaš dolazak u Kijev narednih dana, koji su ključni za stabilizaciju situacije, biti snažan signal i da će doprineti deeskalaciji - rekao je Zelenski Bajdenu.

Bela kuća nije htela da komentariše poziv ukrajinskog predsednika, dok je CNN citirao neimenovanog ukrajinskog zvaničnika koji je rekao kako je izostao Bajdenov pozitivan odgovor na tu zamisao.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading