ISPLIVALA TAJNA BAZA AMERA ZA UDAR NA RUSIJU

Autor:

Svet

26.12.2017

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka tajna nuklearna baza iz koje je Vašington planirao raketiranje Rusije isplivala je na površinu usled posledica globalnog zagrevanja i otapanja ogromnih lednika na Grenlandu.

RepublikaFoto: facebook.com/Mladen Marić
Sada napušteno postrojenje izgrađeno je 1959, tokom Hladnog rata

Kamp Century sada napušteno postrojenje izgrađeno je 1959, tokom Hladnog rata, kao mreža tunela i hodnika u ledu debelom nekoliko desetina metara, a sve pod paravanom naučnih istraživanja. Decenijama je bilo skriveno od očiju javnosti i tek sad ugledalo je svetlost dana, a ukoliko se otapanje leda nastavi dosadašnjom brzinom, zakopani toksični otpad iz skladišta mogao bi da završi u vodi i potruje planetu.

- Iako je davno zatvorena, u bazi je ostalo 9.200 tona hemijskog otpada koji izaziva rak kod ljudi, a zakopan je ispod ledenog zida od 35 metara. Postoji opasnost da će se zid otopiti u narednih 75 godina i da će toksini završiti u vodi oko baze, pa se strujama raširiti dalje - upozorio je britanski Independent, koji je otkrio pravu svrhu postrojenja.

- Čak ni vlada Danske, na čijoj se teritoriji nalazilo skladište, nije znala šta se dešava na tom području, a u kampu je razvijan tajni projekat "Ledeni crv", u okviru kojeg je Amerika planirala da kroz ledene tunele ispali 600 nuklearnih raketa na Sovjetski Savez - podseća britanski list.

Kamp Century je 1966. zatvoren, ali se spekuliše da je u narednim decenijama Vašington razmatrao da ponovo otvori nuklearno skrovište. Da Sjedinjene Države nisu odmakle od hladnoratovskog razmišljanja, juče je potvrdio i sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
- Postoje ekonomski interesi i iste ekspanzionističke težnje Vašingtona iz Hladnog rata, koji se nisu promenili decenijama. SAD nastavljaju da krše sporazume. Danas američka administracija izaziva iznenađenja više nego ikad - zaključio je Patrušev.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading