SAD UPUTILE DODATNE BORBENE AVIONE BLIZU SRBIJE: Evo šta je sve poslato, a šta JOŠ najavljeno da stiže

Autor:

Svet

12.02.2022

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ratno vazduhoplovstvo SAD uputilo je dodatne borbene avione u Rumuniju kako bi osnažilo zaštitu vazdušnog prostora istočnog krila NATO. Pojačanja su stigla 11. februara, istog dana kada je Vašington saopštio da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu u bilo kom momentu.

SAD UPUTILE DODATNE BORBENE AVIONE BLIZU SRBIJE: Evo šta je sve poslato, a šta JOŠ najavljeno da stiže

Foto: facebook.com/ Neven Đenadija

Prema navodima Ministarstva odbrane Rumunije komanda američkog RV za Evropu (USAFE) prebacila je iz nemačke baze Špangdalem u 86. vazduhoplovnu bazu u Borčei osam borbenih aviona F-16 i 150 pratećeg osoblja.Oni će u naredne dve sedmice zajedno uvežbavati zaštitu vazdušnog prostora sa rumunskim kolegama koji raspolažu sa letelicama istog tipa.

- Dodatni avioni i posada će blisko sarađivati sa saveznicima u crnomorskom regionu kako bi pojačali bezbednost regiona tokom aktuelnih napetosti prouzrokovanih ruskim gomilanjem vojnih snaga blizu Ukrajine - saopštila je USAFE.

Republika

Foto: facebook.com/ Neven Đenadija

NATO

U bazi u Borčei se već nalaze četiri borbena aviona F/A-18 Hornet američke ratne mornarice sa pratećim osobljem od pedeset ljudi. Taj sastav je stigao u Rumuniju 8. februara i planirano je da ostane devet dana.

Pored američkih aviona, u Rumuniji se nalazi i četiri italijanska lovca Tajfun sa pratećim osobljem od preko 100 ljudi koji se nalaze na redovnoj rotaciji u okviru NATO er polisinga.
Četiri Tajfuna španskog ratnog vazduhoplovstva u okviru NATO er polisinga doputovala su 11. februara i u Bugarsku.

Holandija je nedavno najavila da namerava da uputi borbene avione F-35 u Bugarsku kao deo napore za privremeno jačanje NATO snaga u tom delu Evrope.

 
Američke vazduhoplovne snage u regionu prisutne su i na moru.
 
U Jadranu se nalazi nosač aviona Hari Truman koji je nedavno širom Balkana izveo vežbu "Udar Neptuna 2022". Ovaj brod trenutno je u splitskoj luci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading