KONAČNO OTKRIVENO SVE O MASKAMA I DECI! Evo kakve sve mogu biti posledice dugotrajnog prekrivanja lica!

Autor: Republika

Svet

11.02.2022

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovija istraživanja pokazala su kako nošenje maski može da utiče na emotivni razvoj dece, kao i na njihovo učenje jezika.

KONAČNO OTKRIVENO SVE O MASKAMA I DECI! Evo kakve sve mogu biti posledice dugotrajnog prekrivanja lica!

Foto: Tanjug/AP

U mnogim zemljama obavezno je nošenje maski za sve

Dve godine nakon početka pandemije koronavirusa zabrinutost zbog mogućeg uticaja nošenja maski na jezički, emocionalni i društveni razvoj dece zauzima centralno mesto.

U Sjedinjenim Državama su se poslednjih nedelja umnožili pozivi za ukidanje obaveznih maski u školama, uključujući i unutar naučne zajednice, u vreme kada novi slučajevi zaraze padaju.

Naučne studije pokazale su da maske zaista utječu na sposobnost dece da prepoznaju lica i emocije. Kao i kod odraslih, maske takođe mogu da ometaju verbalnu komunikaciju. Međutim, stručnjaci su podeljeni oko dugoročnih učinaka na razvoj dece.

Otežano učenje jezika, da ili ne?

Prvi razlog za zabrinutost odnosi se na učenje jezika, koje se odvija u prvim godinama života. Deca uče da govore kroz društvene interakcije, a posebno kad gledaju u usta odraslih kako bi učila slogove. Budući da je taj put blokiran, logično je pretpostaviti štetan uticaj.

- Vi gledate u lica kad učite da govorite. Ali to nije jedini način - rekla je za AFP Dajen Pol iz Američkog udruženja za govor-jezik-sluh (ASHA). Deca takođeruče slušajući glasove i prateći gestove i pokrete očiju onih oko sebe.

Polova napominje da osobe s oštećenjem vida takođe nauče dobro da govore, te je samo dala predlog da se maske ne nose trajno, na primer kod kuće.

- U ovom trenutku ne postoje studije koje bi direktno procenjivale dugoročni uticaj na razvoj govora i jezika u situacijama kada mala deca komuniciraju s odraslima koji nose maske - istakla je ona i navela da ipak postoje studije koje pokazuju da se deca mogu prilagoditi drugim komunikacionim pokazateljima i gestovima kada se usta odrasle osobe ne vide.

Republika

Foto: pixabay.com

Podeljena mišljenja o obaveznosti maski za decu

Naime, studija iz 2021. pokazala je da je beba mogla da prepozna jedinstvene reči kroz masku, jednako kao i bez nje. Ipak, prema jednom drugom istraživanju, sprovedenom u Francuskoj, maske mogu da ometaju učenje čitanja među decom s poteškoćama u učenju. Uopšteno govoreći, istraživanja na tu temu i dalje su retka. Ali, Polova tvrdi, nema razloga za uzbunu.

Prema ograničenim podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ne postoji ništa što ukazuju na jasne dokaze da maske narušavaju emocionalni ili jezični razvoj dece. Agencija zato preporučuje maske u javnosti za osobe starije od dve godine, dok ih Svetska zdravstvena organizacija predlaže za starije od pet godina.

Uticaj na emocionalni razvoj 

Ipak, među psihijatrima je priča malo drugačija.

- Važnija je emocionalna strana - kaže Manfred Spicer, koji je takođe specijalista za kognitivnu neuronauku na Univerzitetu u Ulmu u Nemačkoj.

On napominje da je prvo što se izgubi s maskom - osmeh.

- U obrazovnim okruženjima postoji mnogo implicitnih povratnih informacija između učitelja i deteta. Ako narušite tu stalnu komunikaciju, sigurno ćete ometati uspešno poučavanje - rekao je on za AFP.

Strahovi se takođe odnose na sposobnost stvaranja društvenih veza. Brojne studije su pokazale da maske otežavaju prepoznavanje lica i emocija, uključujući, ili čak i više, među najmlađima.

Studija na deci starosti od sedam do 13 godina, objavljena u časopisu PLOS One, potvrdila je da se emocije (strah, tuga, ljutnja) slabije identifikuju kada osoba nosi masku, ali sa sličnim rezultatima u poređenju s nošenjem sunčanih naočara.

Zabrinutost za društvo 

Zaključeno je da maske verovatno neće dramatično narušiti društvene interakcije dece u njihovom svakodnevnom životu. Drugi rad, objavljen u časopisu Frontiers in Psychology, pokazao je da je prepoznavanje emocija ljudi s maskama na licu značajno palo između treće i pete godine.

- Rezultati sugerišu da živimo u vremenu koje može potencijalno da utiče na razvoj društvenog i emocionalnog rasuđivanja - rekli su autori.

Republika

Foto: pexels.com

Maske su mnogima promenile život u poslednje dve godine

Kerol Vidal, psihijatar sa Univerziteta Džons Hopkins, rekla je da je zabrinuta na društvenm nivou, iako roditelji ne bi trebalo da paniče. Vidal je deo grupe medicinara i naučnika koji pozivaju na ukidanje obaveznih maski u školi, gde je ionako teško zadržati strogu upotrebu maski.

- Samo mislim da one nisu potrebne u ovom trenutku pandemije, znajući što znamo o rizicima za decu u smislu KOVIDA-19, i znajući da svi imamo pristup vakcinaciji i da, ako smo zabrinuti za svoje zdravlje, možemo nositi masku N95 - istakao je on za AFP.

Ona ističe da se sve svodi na balansiranje rizika i koristi.

- Nedostaci maski možda nisu tako dramatični u smislu da možda učinci neće nastupiti odmah, ali mislim da moramo biti oprezni - navela je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading