SPREMNI ZA RAT, NATO SNAGE U ISTOČNOJ EVROPI NAGOTOVS! Sada je sve jasno, objavljena detaljna mapa šta je PAKT SPREMIO ZA PUTINA!

Autor: Republika

Svet

10.02.2022

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američkik CNN objavio je mapu koja je izazvala ozbiljnu zabrinutost u čitavom svetu.

SPREMNI ZA RAT, NATO SNAGE U ISTOČNOJ EVROPI NAGOTOVS! Sada je sve jasno, objavljena detaljna mapa šta je PAKT SPREMIO ZA PUTINA!

Foto: Tanjug/AP

NATO vojnici na samoj granici Ruske Federacije

Američki CNN objavio je mapu detaljnog rasporeda snaga svoje zemlje i NATO u Istočnoj Evropi, spremnih da svakog trenutka nalete na vojsku Ruske Federacije - države koju zvanični Vašington, Alijansa i Evropska unija već nedeljama optužuju da se sprema za invaziju na Ukrajinu, pa samim tim i sa konflikt širih razmera. 

NATO, kako je navedeno, ima četiri multinacionalne borbene grupe veličine bataljona u Estoniji, Litvaniji, Letoniji i Poljskoj, koje deluju na rotacijskoj osnovi. Svaku od njih vodi po jedna velika članica - Britanija, Kanada, Nemačka i SAD, a čine ih vojnici iz više zemalja.

- NATO je prošlog meseca objavio da su sve četiri grupe snažne i borbeno spremne - prenosi CNN.

Izveštaj dolazi u trenutku kada je glavni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, nakon konfenercije za novinare u Briselu sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom rekao da je Savez spreman da veoma brzo dodatno pojača prisutnost u Istočnoj Evropi slanjem dodatnih snaga i resursa u to područje.

U raspoređivanju snaga NATO učestvuju i američke trupe. SAD imaju svoje baze u Litvaniji i Rumuniji i više njih u Poljskoj. Američki predsednik Džo Bajden je u skladu sa tim prošle nedelje službeno odobrio raspoređivanje još 3.000 američkih vojnika u Poljskoj, Nemačkoj i Rumunijik, uz 8.500 ljudi koji su u stanju pojačane pripravnosti.

NATO nema trupa u Ukrajini, a nisu ni najavljeni planovi slanja snaga tog saveza u zemlju. Međutim, iako Ukrajina nije članica Alijanse, savez Kijevu pruža savete na strateškom nivou te taj odnos opisuje kao "jedno od najznačajnijih partnerstava NATO".

Ostali resursi kojima Savez raspolaže u tom regionu uključuje raketni odbrambeni sistem u Rumuniji, dizajniran za "otkrivanje, praćenje, aktiviranje i uništavanje" balističkih projektila u atmosferi. Sličan sistem u Poljskoj trebalo bi da postane operativan ove godine.

 

 

S druge strane, Moskva je, kako tvrdi CNN, nagomilala od novembra više od 100.000 vojnika na granici s Ukrajinom, pa Zapad strahuje od ruske invazije na tu bivšu republiku SSSR. Takođe, ruska i beloruska vojska su danas započele zajedničke vojne vežbe u Belorusiji koje bi trebalo da traju deset dana.

- Cilj vežbi je pripremiti zaustavljanje i odbacivanje spoljne agresije u okviru obrambene akcije - objavilo je rusko ministarstvo odbrane u saopštenju.

Prema saopštenju, manevri se odvijaju na pet vojnih poligona, četiri vazdušne baze i na drugim "različitim mestima" u Belorusiji, posebno u regiji Brest, koja se graniči s Ukrajinom.

Dve vojske nisu precizirale broj vojnika koji učestvuju u  manevrima, ali Zapad procenjuje da je 30.000 ruskih vojnika raspoređeno u Belorusijii. Manevri se percipiraju u Kijevu i na Zapadu kao način pritiska Moskve. To je potvrdio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je danas osudio vežbe i nazvao ih načinom "psihološkog pritiska".

- Mislimo da gomilanje vojske u blizini naših granica predstavlja psihološki pritisak naših suseda - naveo je Zelenski. 

Republika

Foto: pixabay.com

Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine

Prema njegovim rečima, u ponašanju Rusije nema ničeg novog. 

- Što se tiče rizika, oni postoje i nisu nikada prestali od 2014, godine ruske aneksije Krima i početka sukoba sa separatistima koje podupire Moskva na istoku Ukrajine - naglasio je Zelenski.

Istovremeno, Stoltenberg je danas upozorio da se broj ruskih vojnika na ukrajinskoj granici povećava i da je mogući napad sve izvesniji.

- Ovo su opasna vremena za evropsku sigurnost - upozorio je on. 

S druge strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je kontraproduktivnim pretnje Zapada upućene Rusiji.

- Ideološki pristupi, ultimatumi i pretnje ne vode ničemu - bio je jasan Lavrov na početku susreta u Moskvi s britanskom kolegicom Liz Tras. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading