SA 50 AVIONA NA PUTINA! Ujedinjene snage Amerike, NATO i Britanije nad Severnim morem okupirale Severno more: OVO JE PORUKA RUSIJI!

Autor: Republika

Svet

09.02.2022

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gotovo istovremeno s najavom da počinju ruske pomorske vežbe u Sredozemlju i u Crnom moru, na severu Evrope zabeleženo je gomilanje zapadne oružane sile.

SA 50 AVIONA NA PUTINA! Ujedinjene snage Amerike, NATO i Britanije nad Severnim morem okupirale Severno more: OVO JE PORUKA RUSIJI!

Foto: TanjugAP, Wikpedia/ U.S. Air Force photo by Master Sgt. Donald R. Allen

Britanija, SAD i NATO udruženo protiv Putina

Samo nekoliko sati nakon što je iz Ruske Federacije stigla vest o tome da će početi velike pomorske vojne vežbe u Sredozemlju i u Crnom moru, na severu Evrope odvijala se udarnička akcija zapadnih snaga predvođenih Sjedinjenim Državama, Britanijom i NATO

Naime, nad Severnim morem, na samoj granici Rusije, podignuto je čak 50 savezničkih vojnih letelica, među kojima su nalete i gađanje ciljeva uvežbavali i britanski višenamenski lovački avioni Tajfun, kao i moćni američki F-35, F-35A Lajtning 2 Kraljevskih Holandskih vazduhoplovnih snaga iz Leuvardena i F-15E Strike Eagles američkih vazduhoplovnih snaga iz 48. borbenog krila sa sedištem u bazi RAF u Lakenhitu u Safolku.

Naleti su organizovani u trenutku izuzetno napetih odnosa između Zapada i Moskve u vezi sa Ukrajinom, pa se u ruskim medijima uglavnom govori o opasnim provokacijama iz Amerike i NATO. S druge strane, na Zapadu, govoreći o manevrima na severu Starog kontinenta, nije bilo ni spomena Rusije. 

- Vežba Point Bank je važna u kalendaru obuke za Britaniju i naše saveznike, kako u NATO, tako i u SAD. Najnovija vežba je bila odlična prilika za nas da blisko sarađujemo sa našim kolegama iz Kraljevskog vazduhoplovstva Holandije koristeći avione F-35 Lajting 2 i F-15E sa Vazduhoplovnim snagama Sjedinjenih Država - istakao je vazduhoplovni oficir, vicemaršal Ian Duguid, prenose Novosti.  

Prema njegovim rečima, obuka je omogućila borbenom delu ratnog vazduhoplovstva da poboljša operativnost u zahtevnom vazdušnom okruženju, uključujući podršku NATO E-3A aviona. 

 

 

Reči hvale za manevre imalo je i Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo iz Britanije, zemlje čiji je premijer Boris Džonson, podsetimo, više puta pretio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu poslednjih nedelja. 

- Vežba Point Bank je dugogodišnja vežba koju su osmislili 48. borbeno krilo i Kraljevsko vazduhoplovstvo sa misijom da pripremi avijatičare za operacije protiv bliskih protivnika. Ona pruža zemljama NATO mogućnost da praktikuju i razviju zajedničke taktike, tehnike i procedure. Obuka je od neprocenjive važnosti za kontinuirano usavršavanje interoperabilnosti među partnerima kako bi se održao jedinstven, sposoban i samouveren NATO - rečeno je iz Ujedinjenog Kraljevstva, pri čemu se, međutim, ni u jednom trenutku ne spominje o kakvom je tačno neprijatelju reč. 

U vežbi Point Bank su učestvovali lovci 4. i 5. generacije, helikopteri, komandni i kontrolni avioni i avioni za dopunjavanje goriva vazduh-vazduh. Vežbe su podrazumevale manevre koji su u slengu nazivaju "borbe pasa". 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading