PET GODINA GA JE GUŠIO GUMENI OKOV, A ONDA SE DOGODILO ČUDO! Nestvarne scene iz Indonezije! (FOTO)

Autor: Republika

Svet

09.02.2022

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krokodil, za kog je pre dve godine nuđena i nagrada, konačno je spasen okova koji mu je prekidao dotok kiseonika u glavu.

PET GODINA GA JE GUŠIO GUMENI OKOV, A ONDA SE DOGODILO ČUDO! Nestvarne scene iz Indonezije! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Krokodil je godinama bio u "okovima"

Krokodil iz Indonezije, koji je više od pet godine živeo s gumom oko vrata, konačno je oslobođen svog gumenog okova i pušten natrag u divljinu, piše Gardijan. 

Aktivisti za zaštitu životinja su još od 2016. pokušavali da namame nesrećnu životinju da izađe iz reke nakon što su stanovnici grada Palua na ostrvu Sulavezi primetili šta joj se dogoidlo, ali ona je iz straha odbijala da se približi obali. Tako je guma tog reptila dugog 5,2 metra, gušila godinama, sve dok početkom ove nedelje jedan meštanin naselja kod reke Palu nije uspeo da ga privuče da izađe iz vode

Naime, Tili, 34-godišnji prodavac ptica, upotrebio je jedno svoje pile kao mamac i užetom uhvatio krokodila nakon čak tri nedelje strpljivog pokušavanja. Na kraju je nekoliko ljudi pomoglo u izvlačenju životinje na obalu i skidanju zaglavljene gume.

- Samo sam želeo da pomognem. Strašno mi je da gledam životinje kako pate - kazao je Tili, koji, poput mnogih Indonežana, koristi samo jedno ime.

Njegova prva dva pokušaja da oslobodi krokodila su propala jer užad nisu bila dovoljno čvrsta da izdrže njegovu težinu. Nakon toga je pokušao s najlonskim trakama koje se koriste za vuču brodova.

- Već sam bio sasvim iscrpljen pa sam ostalima prepustio da dovrše spasavanje. Krokodil je bio neverovatno težak, svi su se jako umorili i preznojili - ispričao je Tili.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aktivisti za zaštitu životinja u akciji spasavanja krokodila 

Životinja je nakon spasavanja ponovo puštena u reku, što je popraćeno uzvicima oduševljenja svih okupljenih.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Životinja je duga 5,2 metra, pa su je meštani jedva izvukli 

Zaštitnici životinja veruju da je krokodilu neko namerno stavio gumu oko vrata pokušavajući da ga uhvati zadrži kao ljubimca na ostrvu na kom, inače, živi nekoliko vrsta tih životinja.

Inače, u pokušaju oslobađanja krokodila učestvovale su i ostrvske vlasti, ali Tili ih je nadmašio jer oni nisu imali opremu potrebnu za hvatanje krokodila kojih u toj reci ima više od 30.

- Juče je za nas bio dan za pamćenje. Svi smo zahvalni što je krokodil napokon oslobođen i zahvaljujemo meštanima koji su pokazali brigu za dobrobit divljih životinja - kazao je Hasmuni Hasmar, šef lokalne organizacije za zaštitu životinja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Meštani oduševljeni svojim podvigom, skinuli su gumeni "okov"

Krokodil se zbog svoje zle sreće pojavio i u medijima 2020. kad su lokalne vlasti obećale nagradu bilo kome ko uhvati reptila i ukloni gumu, ali je kasnije poziv povučen iz straha da bi se tako ugrozila sigurnost životinje.

Ipak, Tili će za svoj trud svejedno biti nagrađen.

- Nagradićemo ga jer je spasio divlju životinju - poručili su iz organizacije za zaštitu životinja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading