DVE I PO GODINE MRTVA SEDELA ZA STOLOM! Policija zatekla jeziv prizor, telo je bilo mumificirano: GRIZE NAS SAVEST! (FOTO)

Autor: Republika

Svet

09.02.2022

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nesrećni slučaj Marinele Berete, koja je imala oko 70 godina kada je preminula, podigao je čitavu Italiju na noge.

DVE I PO GODINE MRTVA SEDELA ZA STOLOM! Policija zatekla jeziv prizor, telo je bilo mumificirano: GRIZE NAS SAVEST! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Starica je godine provela potpuno sama/Ilustracija

Italijanska policija otkrila je mumificirane ostatke 70-godišnje žene koja je sedela za stolom više od dve godine nakon što je umrla, što je podstaklo apele za poboljšanje nege za starije osobe u toj zemlji.

Marinela Bereta, koja nije imala žive rodbine, pronađena je u svojoj kući u Prestinu, blizu jezera Komo u severnoj Italiji.

To se dogodilo nakon što su je predstavnici lokalne zajednice nazvali zbog jakog vetra u Lombardiji, koji je pretio da će srušiti zapuštena stabla u njenom vrtu. Pritom su i susedi posvedočili kako je nisu videli najmanje dve i po godine, ali nisu odlazili do njene kuće da provere da li je sve u redu. 

- Ono što se dogodilo Marineli Bereti u Komu, ta zaboravljena usamljenost, peče našu savest - komentarisala je ministarka za porodicu Elena Boneti.

Kako je istakla, zajednica je dužna da pamti njen život.

- Niko ne sme da bude ostavljen tako sam - navela je ona.

 

 

Gotovo 40 odsto starijih osoba od 75 godina u Italiji žive same, pokazao je izveštaj nacionalnog Instituta za statistiku (ISTAT) iz 2018. Isti postotak pokazuje i kako oni nemaju ni rodbine ni prijatelja kojima bi mogli da se obrate u slučaju potrebe.

- Bereta je oličenje usamljenosti - napisao je urednik Masimo Gramelini na naslovnoj stranici Corriere della Sera, najprodavanijeg italijanskog dnevnika.

- Mnogi od nas još se sećaju haotičnih, velikih porodica seoske Italije. Za razliku od toga, moderna porodica je smanjena... Ljudi umiru sami. A mi živimo sami, što je gotovo još gore - naveo je Gramelini.

 

 

Susedi, koji Beretu nisu videli od septembra 2019, pretpostavljali su da se odselila na početku pandemije koronavirusa, koja je 2020. severnu Italiju.

Inače, policija na licu mesta nije pronašla ništa što bi upućivalo na sumnjivu smrt, a očekuje se da će lokalno veće platiti njenu sahranu.

- Misterija Marinelinog nevidljivog života iza zatvorenih vrata njene kolibe strašna je lekcija - preneo je dnevnik Messaggero.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading