ŠOLC I MAKRON SKLOPILI PAKT PROTIV BAJDENA! Šokantne tvrdnje analitičara, evropski lideri se ujedinili i hoće s PUTINOM!

Autor: Republika

Svet

09.02.2022

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron pokazali su da Evropa može bez SAD, smatraju eksperti.

ŠOLC I MAKRON SKLOPILI PAKT PROTIV BAJDENA! Šokantne tvrdnje analitičara, evropski lideri se ujedinili i hoće s PUTINOM!

Foto: Tanjug/AP

Olaf Šolc i Emanuel Makron sklopili savez

Nemački kancelar Olaf Šolc, koji je prethodnih nedelja kritikovan kako u domaćoj, tako i u unostranoj javnosti zbog navodno blagog stava prema Ruskoj Federaciji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu, posebno kada je u pitanju aktuelna globalna kriza zbog situacije u Ukrajini, ponovo se našao u žiži interesovanja medija širom planete. 

Šolc je, naime, ove nedelje izašao u prvi plan međunarodne politike kao jedan od lidera koji bi trebalo da imaju ključnu ulogu u smirivanju tenzija na relaciji Amerika-Rusija, čemu svedoči i njegovo putovanje u ponedeljak u Sjedinjene Države, gde se sastao sa predsednikom te zemlje Džoom Bajdenom. Međutim, čak i prilikom te posete, Šolc koji je poslao navodnu oštru poruku da će Nemačka žestoko udariti po Rusiji ukoliko ona izvede invaziju na Ukrajinu, on je izostavio da podrži Bajdenove reči da će u slučaju tog najgoreg scenarija biti ukinut projekat Severni tok 2. 

Time je još jednom ozbiljno gurnuo prst u oko saveznicima, a rusofilima dao vetar u leđa da pomisle kako u srcu Evrope, Berlinu, i dalje imaju važnog partnera. 

- Analitičar Aleksandar Rar kaže da je za nemačku i zapadnu štampu, kao i za zapadne liberalne krugove, ruski gas geostrateško pitanje i strašilo za one koji pokušavaju da završe svoje rusofobske poslove. Međutim, za Nemačku je ruski gas pitanje egzistencije, ne samo biznisa i industrije, nego i stanovništva - preneo je za Sputnjik stavove tolg analitičara Đuro Bilbija, dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Rusije.

Međutim, Rar je, osim analize značaja Severnog toka 2 za Nemce, pa samim tim i za Šolca, komentarisao i nedavnu diplomatsku akciju nemačkog kancelara i francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji se, takođe, nametnuo kao jedan od lidera-posrednika u rešavanju krize u vezi sa Ukrajinom. Makron je, podsetimo, u ponedeljak boravio u Moskvi, gde se sastao sa ruskim liderom Putinom, a u utorak je otputovao u Kijev i tamo razgovarao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. 

Interesantno je da je Makron nakon tih susreta imao izuzetno pomirljive stavove prema Rusiji, navodeći čak da je odlično razumeo koje su crvene linije na kojima ta zemlja insistira, te je čak, kako je istaknuto, pristao na nove pregovore o bezbednosnim garancijama Moskvi. Nije se, međutim, otkrilo kako bi ti pregovori mogli da izgledaju. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Emanuel Makron u Moskvi 

Nije bilo potrebno mnogo da se u svetskoj javnosti proširi uverenje kako je Putin "kupio" i Makrona. Posebno je u oči upalo to što su dvojica lidera razgovarali čak pet sati, a što dugo nije viđeno u međunarodnim susretima na tom nivou, primetio je Rar.  

- Makron je postigao dogovor sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom da zajedno, iza leđa američkog predsednika Džoa Bajdena, pokušaju da otople odnose sa Rusijom, jer smatraju da je poboljšanje odnosa sa istočnim susedom u interesu EU - zaključio je Rar. 

A da evropski lideri polako guraju u drugi plan Sjedinjene Države, potvrdio je za Sputnjik i ruski ekspert Aleksandar Špunt.

- Prevremeno je očekivati da će sastanak predsednika Rusije i Francuske Vladimira Putina i Emanuela Makrona u Moskvi dovesti do deeskalacije krize Rusije i Zapada i ka rešenju ukrajinskog pitanja, ali je pokazao da je budućnost evropsko-ruskih odnosa moguća bez SAD - naveo je Špunt i istakao važnost jednog detalja sa konferencije Makron-Putin. 

- Ovde je veoma važno naglasiti da, za razliku od Velike Britanije koja po izlasku iz EU stalno demonstrira svoje posebne specijalne odnose sa SAD u oblasti odbrane, francuski i ruski lideri su u tom kontekstu naglašeno govorili o SAD, ali ne kao o savezniku Francuske i ne kao vodećoj članici NATO, već kao o jednom od igrača, kao jednom od učesnika u pasijansu koji se odvija pred nama - istakao je Špunt i dodao da Makron zbog slabosti nemačke vlade pokušava sebe da pozicionira kao glavnog pregovarača i novog evropskog lidera.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden u drugom planu 

Inače, neposredno nakon povratka iz SAD, Šolc se u utorak sastao sa Makronom i poljskim premijerom Andžejom Dudom u Berlinu, a analitičari navode kako njihov susret predstavlja težnju da se svetu pošalje poruka o jedibstvu unutar EU, posebno kada su u pitanju krizne situacije poput ove u vezi sa Ukrajinom.

 - Naš zajednički cilj je da sprečimo izbijanje rata u Evropi - rekao je Šolc, što je potvrdio i Makron, ponovo stavljajući Rusiju u prvi plan. 

Dijalog s Moskvom je jedini način koji će nam omogućiti da osiguramo mir u Ukrajini - rekao je Makron.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Andžej Duda, Olaf Šolc i Emanuel Makron 

Poljski premijer je tradicionalno bio oštriji prema Rusiji, upozorivši da se Evropa nalazi u najtežoj situaciji još od promena 1989.

- Ono što trenutno imamo je dosad neviđena koncentracija ruskih snaga uz granicu s Ukrajinom. Istovremeno je velik broj ruskih vojnika u Belorusiji gde se do 20. februara održavaju manevri. Mi se svi pitamo šta će se dogoditi nakon toga - rekao je Duda.

I on je mišljenja da treba učiniti sve da bi se izbegao rat, ali je naglasio kako Evropa sada mora da pokaže jedinstvo.

- Najvažniji su jedinstvo i solidarnost. Mi moramo pokazati da govorimo jednoglasno, da smo zajednica i da nas ništa ne može razdvojiti. I po mom mišljenju moramo pokazati da nećemo ustupiti nijedan korak - zaključio je Duda. 

Sastanak čelnika Francuske, Nemačke i Poljske pod nazivom Vajmarski trougao je poslednji put održan pre jedanaest godina.

Šolcu i nemačkoj vladi pada popularnost 

Većina Nemaca nezadovoljna je radom nove socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade, pokazuje ispitivanje javnog mnjenja čiji rezultati su objavljeni u utorak. Samo 30 odsto ispitanih reklo je kako je zadovoljno radom koalicione vlade, dok je njih 64 odsto manje zadovoljno ili je u potpunosti nezadovoljno, pokazuje ispitivanje javnog mnjenja koje je za medijsku kuću RTL sproveo institut Forsa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading