ŠTA SE TO DEŠAVA U AUSTRIJI?! Prva su zemlja u Evropi koja je uvela obaveznu vakcinaciju, a od 12. februara će NEVAKCINISANI MOĆI SKORO SVE!

Autor: Republika

Svet

08.02.2022

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijska vlada je najavila popuštanje mera u talasima tokom ovog meseca, iako je od 1. februara na snazi obavezna vakcinacija.

ŠTA SE TO DEŠAVA U AUSTRIJI?! Prva su zemlja u Evropi koja je uvela obaveznu vakcinaciju, a od 12. februara će NEVAKCINISANI MOĆI SKORO SVE!

Foto: Tanjug/AP

Nevakcinisani će uskoro moći u kafiće, kod frizera...

Austrija, prva evropska zemlja koja se krajem protekle godine odlučila na uvođenje najkontroverznije i najstrože mere u borbi protiv koronavirusa - obaveznu vakcinaciju, sada je, nedugo nakon stupanja na snagu te odluke (1. februara) rešila da popusti većinu svojih strogih pravila, a koja istovremeno podrazumevaju i značajne slobode za nevakcinisane

To je umnogome zbunilo kako građane Austrije, tako i stanovnike mnogih drugih zemalja. 

Mi se držimo onoga što smo obećali. Sledećim korakom, 12. februara, donosimo bitna olakšanja koja su primerena epidemiološkoj situaciji. Svi podaci i brojke proteklih nedelja nam pokazuju: omikron, u poređenju s prethodnim talasima, trenutno nije akutna opasnost za naš zdravstveni siste. Razvoj na normalnim i na jedinicama intenzivne nege je stabilan i nema preopterećenja medicinskih kapaciteta. Uprkos tome, nosite FFP2 masku, ne samo tamo gde je propisana, nego i tamo kada ste u mnoštvu ljudi. I u slučaju da to još niste učinili: Vakcinišite se! - poručio je građanima austrijski kancelar Karl Nehamer, obrazlažući najnovije odluke svoje vlade. 

On je posebno apelovao na roditelje koji su trenutno sa svojom decom na zimskim praznicima, da se pridržavaju mera koje je napomenuo.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Austrijski kancelar Karl Nehamer 

Od subote 12. februara na snagu stupa drugi, od ukupno tri koraka popuštanja koronamera, koje je nedavno donela austrijska vlada. A to znači sljedeće: u prodavnicama robe široke potrošnje “2G” pravilo (vakcinisan ili preležao KOVID-19) odlazi u istoriju. Dakle, svi austrijski građani, a to znači i nevakcinisani mogu ponovo ulaziti i kupovati u svim radnjama. Međutim, za sve i dalje na snazi ostaje obaveza nošenja FFP2 maske. Isto pravilo važi i za posete muzejima, knjižarama, dvoranama s umetničkim programima i slično.

Ono što je novo je da napokon, nakon gotovo tri meseca i nevakcinisani mogu da idu kod frizera, pedikera, kozmetičara i da koriste usluge gde dolazi do bliskih fizičkih kontakata. Postoji, međutim, uslov da oni imaju negativan korona test i da nose specijalne, već pomenute maske.

Istog dana do popuštanja mera doći će i kod priredbi. Na snazi i dalje ostaje “2G” pravilo, ali ukida se ograničenje broja posetilaca. Za fitnes centre i slično popuštanje mera najavljeno je tek u trećem koraku 19. februara, dok i dalje na snazi ostaju stroge mere u ugostiteljstvu i pri masovnijim okupljanjima. Lokali smeju da rade samo do ponoći, a kod okupljanja do 50 osoba, bez prethodno označenih sedećih mesta, na snazi je zabrana konzumacije jela i pića i sve vreme se mora obavezno nositi FFP2 maska.

Obaveza FFP2 maski uopšteno važi kako za zatvorene tako i za otvorene prostore.

- Narednih dana i nedelja važno je staviti naglasak na dokazanu sigurnosnu mrežu FFP2 mask - poručio je ministar zdravlja Volfgang Mukštajn.

Austrijski stručnjaci tvrde da se ta alpska zemlja trenutno nalazi na vrhuncu omikron talasa. Poslednjih dana broj novozaraženih u laganom je padu, ali je još izuzetno visok. U proteklih 24 sata zabeleženo je 27.087 novih slučajeva zaraze i još 24 smrtna slučaja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading