OVO ZNAČI RAT?! Bajdenova bomba na Kinu, svet u strahu od novog potencijalnog sukoba velesila, potez predsednika Amerike šokirao Peking!

Autor: Republika

Svet

08.02.2022

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova već je reagovalo na ozbiljno provokativan potez američke administracije predvođene Bajdenom.

OVO ZNAČI RAT?! Bajdenova bomba na Kinu, svet u strahu od novog potencijalnog sukoba velesila, potez predsednika Amerike šokirao Peking!

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping, Džo Bajden i predsednica Tajvana

Sjedinjene Američke Države predvođene Džoom Bajdenom odobrile su potencijalnu prodaju 100 miliona dolara vredne opreme i usluga Tajvanu za održavanje i nadogradnju raketnog sistema Patriot, što se smatra ozbiljnim presedanom u politici Vašingtona prema ostrvskoj zemlji na čiju teritoriju pravo polaže Kina

Dosad je, podsetimo, Amerika garantovala zvaničnom Pekingu da će uvek poštovati politiku jedne Kine, koja podrazumeva da je u njenom sastavu i Tajvan, međutim, najnoviji potezi Bajdenove administracije pokazuju da to ne znači u svim sferama i da se Tajpeju i te kako daje vetar u leđa kada su u pitanju njegove separatističke težnje. Upravo iz tog razloga se strahuje od potencijalnog žestokog odgovora SAD kineskog lidera Si Đinpinga. 

Vest o vojnoj pomoći Tajvanu potvrdio je i Pentagon, dok u saopštenju američke Agencije za odbrambenu saradnju (DSCA) stoji kako je ta institucija predala potrebnu dokumentaciju Kongresu nakon odobrenja Stejt Departmenta za prodaju koju je zatražila instituacija koja u Vašingtonu obavlja funkciju tajvanske ambasade.

Naime, SAD nemaju službene diplomatske odnose s Tajvanom, ali zapadni mediji podsećaju kako se ta zemlja više puta obavezala da će biti najveći saveznik Tajpeja i da je pravno zadužena za njegovu odbranu.

- Nadogradnja Patriota poboljšala bi sigurnost i pomogla u održavanju političke i vojne stabilnosti Tajvana i napretka u regionu - saopštila je DSCA.

Inače, Ministarstvo odbrane ostrvske države objavilo je da je odluka donesena tokom susreta iz 2019. s predstavnicima vlade bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

 

 

S druge strane, kinesko ministarstvo spoljnih poslova u utorak je osudilo potencijalnu prodaju, naglasivši kako ona ozbiljno ugrožava sigurnost i suverenitet Kine, najavivši mere za održavanje svojih interesa.

Tajvan duže od godinu dana upozorava na prelete kineskih ratnih aviona u svojoj blizin. Kina se pak žali na prolazak zapadnih ratnih brodova kroz Tajvanski moreuz.

Podsetimo, ostrvo su 1949. preuzeli kineski nacionalisti Čang Kaj-šeka nakon poraza od Mao Cedungovih komunista u centralnoj Kini. Odtad ono ima nezavisnu vladu, međutim,  Peking ga i dalje smatra delom svoje teritorije i protivi se bilo kakvom službenom kontaktu Tajpeja i međunarodne zajednice. Peking ne odbacuje mogućnost ni da će ga vojno osvojiti.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading