OVAKO ĆETE SIGURNO ZNATI DA IMATE OMIKRON! Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti izneo šokantno otkiće, NIJE NI MALAKSALOST, NI GLAVOBOLJA!

Autor: Republika

Svet

07.02.2022

12:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva simptoma, za koja se ranije verovalo da nemaju veze sa koronavirusom, sada su najčešći prvi znak zaraze omikronom kod vakcinisanih osoba.

OVAKO ĆETE SIGURNO ZNATI DA IMATE OMIKRON! Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti izneo šokantno otkiće, NIJE NI MALAKSALOST, NI GLAVOBOLJA!

Foto: Tanjug/AP

Bolnice širom sveta šune su i zbog omikrona soja KOVIDA-19

Još od početka pandemije koronavirusa Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) uvrstio je mučninu i povraćanje na popis mogućih simptoma KOVIDA-19.

Međutim, lekari sada upozoravaju da bi upravo ta dva simptoma mogla najpre da se pojave kod pacijenata koji su zaraženi varijantom omikron.

- Kod delte simptomi gornjih disajnih puteva bili su vrlo ozbiljni i javljali su se u plućima. Pacijenti bi imali upalu pluća, poteškoće s disanjem i završavali bi na respiratoru - kazao je Bil Edmajer, glavni medicinski službenik bolnice u Alabami.

- Međutim, kod omikrona, pacijenti u većoj meri imaju gastrointestinalne probleme i imaju više simptoma - istakao je on.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Microbiology, Immunology and Infection pokazalo je da su želudačni problemi relativno čest rani simptom virusa. U istraživanju se navodi da se mučnina i povraćanje javljaju i kod odraslih i kod dece, te da to mogu biti početni simptomi infekcije.

Nadalje, gastrointestinalni simptomi takođe mogu biti znak da je osoba zaražena omikronom, a da nije reč o običnoj prehladi.

Tim Spektor, profesor genetske epidemiologije na King’s Collegeu u Londonu, istakao je da se ta dva gastrointestinalna simptoma češće pojavljuju kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane ili su primile buster dozu.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading