Horneti sa Harija Trumana vežbaju od Jadrana, Panonske nizije do Krivolaka

Autor: Balkansec.net

Svet

04.02.2022

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Borbeni avioni sa nosača aviona Hari Truman na manevrima "Udar Neptuna 2022" uvežbavaju nad Jadranom, Panonskom nizijom i poligonom Krivolak napade na velikim daljinama i sadejstvo sa vojskama Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Poljske, Italije i baltičkih država.

Horneti sa Harija Trumana vežbaju od Jadrana, Panonske nizije do Krivolaka

Foto: twitter.com/USNavy

Avioni F/A-18 Hornet sa Jadrana lete do Hrvatske, Mađarske i Severne Makedonije kako bi uvežbavali napad na ciljeve na zemlji i blisku vazdušnu podršku sa kontrolorima za navođenje (JTAC) više savezničkih vojski iz jugoistočne i severoistočne Evrope.

To je sastavni deo NATO vežbe "Neptunov udar 2022" (Neptun Strike 2022) koja je započela 24. januara i završava se 4. februara. Ovi manevri odigravaju se u jeku krize na ukrajinskim granicama i najave Rusije da će održati niz velikih pomorskih vežbi od Atlantika do Pacifika.

Mađarska vojska navodi da su njeni vojnici imali priliku da zajedno sa kolegama iz drugih zemalja vežbaju sa borbenim avionima kakvi se retko viđaju u ovom delu Evrope.

Republika

Foto: twitter.com/USNavy

 

Ministarstvo odbrane Severne Makedonije saopštilo je da na poligonu Krivolak Horneti uvežbavaju koordinaciju sa vojnim kopnenim komponentama i dejstvovanje po ciljevima na zemlji. Podseća se da su prošle godine nad Krivolakom već vežbale američke leteće topovnjače AC-130.

Horneti sa Hari Trumana prethodno su uigravali uz obalu Hrvatske zajedničko delovanje sa italijanskim palubnim borbenim avionima Harijer i stelt lovcima F-35.

Podaci sa Flight rada otkrivaju da su avioni za dopunu gorivom u vazduhu KC-135 leteli nad centralnim i južnim delom Jadranskog mora.

Ključni akteri vežbe "Neptunov udar" su udarna grupa nosača aviona na nuklearni pogon Hari Truman sa 90 letelica iz sastava američke Šeste flote (SIXTHFLT), stalna pomorska grupa 2 NATO-a (SNMG2) i snage italijanske mornarice predvođene nosačem aviona Kavur.

Republika

Foto: twitter.com/USNavy

 

To su prvi pomorski vojni manevri nakon Hladnog rata u kojima je američka udarna grupa nosača aviona zajedno sa plovilima drugih saveznika stavljena pod direktnu pomorsku komandu NATO (STRIKFORNATO).

"Neptunov udar 2022" finalna je faza aktivnosti tzv. "Projekta Neptun" iz 2021. koji je pokrenut kako bi se uvežbala integracija udarne grupe nosača aviona u komandu stukturu NATO i pokazala solidarnost SAD sa evropskim saveznicima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading