NARKO KARTELI VRBUJU DECU OD 11 DO 14 GODINA PREKO OVIH IGRICA: Plaćaju ih 200 dolara nedeljno da rade za njih!

Autor:

Svet

03.02.2022

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Karteli su razvili novu šemu koja posebno brine roditelje

NARKO KARTELI VRBUJU DECU OD 11 DO 14 GODINA PREKO OVIH IGRICA: Plaćaju ih 200 dolara nedeljno da rade za njih!

Foto: pixabay.com

Karteli u Meksiku počeli su da vrbuju decu preko video-igara kako bi za njih prebacivali drogu preko granice. Nakon nekoliko hapšenja, vlasti su zabrinute da se ovaj trend proširio po onlajn svetu.

Časopis Forbs objavio je reportažu u kojoj otkriva kako su narko bande počele da traže “mule” pre svega preko popularnog “GTA V”. U prošlosti, pogotovo u vreme najpoznatijeg narko-bosa, Kolumbijca Pabla Eskobara, korišćenje tehnologije bilo je opasno, skoro sve se prenosilo usmeno, ali su se sa godinama stvari promenile.

Nedavno je na američko-meksičkoj granici zaustavljen automobil u kojem je pronađeno 60 kilograma metamfetamina. Žena koja je vozila je u razgovoru sa policijom priznala kako je upoznala muškarca, poznatog samo kao Džordž, na onlajn serveru za GTA. Ubrzo su se sprijateljili i počeli da se dopisuju, kada joj je muškarac ponudio 2.000 dolara da preveze “razne elektronske uređaje” preko granice između SAD-a i Meksika.

Republika

Foto: pixabay.com

Vrbovanje

Priznaje kako je u početku bila skeptična, ali je odlučila da pristane na ponudu jer je verovala svom novom prijatelju, a trebao joj je i novac.

Na sudu se branila kako nije znala šta prenosi preko granice. Tvrdila je da je žrtva prevare – stoji između ostalog u policijskom saopštenju.

Rikardo Mehia, savetnik meksičke vlade za bezbednost, otkrio je kako su prošle godine pronašli vezu između kartela i igrica na telefonu. Kriminalci su preko njih vrbovali decu, starosti od 11 do 14 godina i nudili im 200 dolara nedeljno da rade za kartel. Bande danas vrbuju onlajn više nego ikad. Pogotovo su se infiltrirali na video-igre kao što su “Call of Duty”, “GTA”, “Gears of war”, “Fortnite”… – tvrdi Mehia.

Vlasti u SAD veruju da je kartelima na ovaj način najlakše da pronađu potencijalne mule. Prilaze igračima na serverima koji sadrže najnasilnije komentare, pogotovo ako su mlađi, pa im nude jednostavnu i brzu zaradu. Lokalne vlasti upozorile su roditelje da s vremena na vreme provere šta im deca rade dok su onlajn.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading