ČUVENA GUMICA NA STUBU STRAMA ZBOG RASPRAVE O HOLOKAUSTU: Ne radi se o rasizmu već o belcu protiv belca

Autor:

Svet

01.02.2022

12:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Raspravu u emisiji podstakla je zabrana grafičkog romana ‘Maus‘ o nacističkim logorima smrti tokom Drugog svjetskog rata

ČUVENA GUMICA NA STUBU STRAMA ZBOG RASPRAVE O HOLOKAUSTU: Ne radi se o rasizmu već o belcu protiv belca

Foto: Tanjug/AP

Slavna glumica Vupi Goldberg suočava se s kritikama nakon što je u ABC-jevom talk showu 'The View' rekla da holokaust 'nije imao veze s rasom' nego da je uključivao 'dve grupe belaca', za što se kasnije izvinila.

Raspravu je podstakla zabrana grafičkog romana 'Maus' o nacističkim logorima smrti tokom Drugog svetskog rata od strane školskog odbora u Tenesiju, ističući da je sadržaj neprimeren za 13-godišnjake jer sadrži vulgarnosti golotinju i samoubistva.

Inače, strip u kojem su Jevreji prikazani kao miševi, a nacisti kao mačke, dobitnik je niza književnih nagrada.

- Iznenađuje me što vam je zbog toga neprijatno, zbog činjenice da je bilo golotinje. Mislim, radi se o Holokaustu, o ubistvu šest milijona ljudi. Ali to vam nije smetalo?

- Ako ćete to uraditi, budimo iskreni. Jer holokaust nema veze s rasom - kazala je Golberg.

Voditeljka Džoj Behar istakla je da su nacisti rekli da su Jevreji druga rasa, a glumica je ponavljala:

- Ali ne radi se o rasi. Radi se o ljudskoj nečovečnosti prema drugom čoveku. Ovo su dve bele grupe ljudi. 

'Ali radi se o nadmoći belaca. Radi se o progonastvu Jevreja i Roma. Nacisti nisu Jevreje videli kao belce', suprotstavljala joj se druga voditeljka, Ana Navaro.

Kritičari su osudili emisiju zbog plasiranja opasnih dezinformacija.

Jonathan Greenblatt, šef Antidifamacijske lige, na Twitteru je napisao: 'Ne @WhoopiGoldberg, #Holokaust je nacističko sistemsko uništavanje jevrejskog naroda - za koji su smatrali da je inferiorna rasa. Pogrešno tumačenje  holokausta je opasno."

 

Reagovao je i Američki muzej holokausta: 'Rasizam je bio središnji deo nacističke ideologije. Jevreje nije definisala religija, već rasa. Nacistička rasistička uverenja potaknula su genocid i masovna ubistva.'

Nakon što je su sa svih strana pristigle brojne kritike, Goldberg se izvinila.

'U današnjoj sam emisiji rekla da u holokaustu 'nije reč o rasi, već o ljudskoj nečovečnosti'. Trebala sam reći da je reč o oboje', ispravila se Goldberg u objavi na Twitteru i kazala kako je jevrejski narod oduvijek imao njenu podršku i kako joj je žao ako ih je povredila.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading