RASTU TENZIJE, NATO STVARA OBRUČ OKO RUSIJE! Francuska šalje vojsku u Rumuniju, samo se čeka znak za akciju

Autor: Republika

Svet

29.01.2022

17:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska planira da pošalje više stotina vojnika u Rumuniju u okviru mogućeg rasporedjivanja NATO u toj zemlji, rekla je danas francuska ministarka odbrane dok je francuski ministar spoljnih poslova najavio zajedničku posetu Ukrajini sa svojim nemačkim kolegom.

RASTU TENZIJE, NATO STVARA OBRUČ OKO RUSIJE! Francuska šalje vojsku u Rumuniju, samo se čeka znak za akciju

Foto: Tanjug/AP

- Zato sam bila u Rumuniji u četvrtak. Mi smo očigledno razgovarali sa svojim rumunskim partnerima o tom pitanju - rekla je francuska ministarka odbrane Florans Parli (Florence Parly) za radio Frans enter.

Predsednik Emanuel Makron najavio je 19. januara da je Francuska spremna da se angažuje u novim misijama posebno u Rumunji.

Ta zemlja koja se graniči sa Ukrajinom i ima pristup Crnom moru, koje je zona izuzetne tenzije, je u epicentru tenzija i prema tome treba da bude ohrabrena, ocenila je Parli.

Ona je rekla da će Francuska uskoro imati sastanak sa članovima NATO o slanju kontingenta svojih snaga u Rumuniji i da se priprema da bude spremna da pošalje vojnike čim od nje to bude zatraženo, u dogovoru sa drugim partnerima i evropskim zemljama.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Makron najvaio da je Francuska spremna da se angažuje na novim misijama

Pariz računa na slanje nekoliko stotina ljudi i nada se da će biti zemlja koja će pružati okvir snagama koje će biti poslate u Rumuniji, kao što Velika Britanija trenutno komanduje bataljonom NATO u Estoniji, rekla je francuska ministarka.

- Radi se o davanju uveravanja u okviru defanzivne alijanse - rekla je ona.

Francuski šef diplomatije Žan-Iv Le Drian je objavio danas preko tvitera da će 7. i 8. februara otići u Ukrajinu zajedno sa svojom nemačkom koleginicom Analenom Berbok.

- Dao sam uveravanja Dmitru Kulebi (ukrajinskim ministrom spoljnih poslova) o našoj punoj podršci i solidarnosti sa Ukrajinom. Naša mobilizacija se nastavlja posebno u Normandijskom formatu za deeskalaciju tenzija - napisao je Le Drian na tviteru.

Rusija, Ukrajina, Francuska i Nemačka u sredu su u Parizu razgovarale prvi put od septembra 2021. u tom formatu sa četiri strane, nazvanom Normandijski. Oni su se složili da prekid vatre treba da se održi izmedju ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku Ukrajine. Sličan sastanak treba da bude održan u februaru u Berlinu.

(Republika/Kurir)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading