"AKO ŽELITE MIR, PRIPREMITE SE ZA RAT!" Lukašenko o podizanju najvećeg ALARMA, odgovor na pripremu agresije Ukrajine

Autor:

Svet

28.01.2022

13:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beloruski lider naveo je da je očigledno je da će Zapad, sa ciljem slabljenja Rusije, nastaviti sa taktikom ometanja postsovjetskog mira

"AKO ŽELITE MIR, PRIPREMITE SE ZA RAT!" Lukašenko o podizanju najvećeg ALARMA, odgovor na pripremu agresije Ukrajine

Foto: Tanjug/AP

Rusija je u više navrata negirala da planira invaziju na Ukrajinu, navodi Rojters.

Lukašenko, blizak saveznik Rusije, ranije je izjavio da Belorusija nema apsolutno nikakav interes za rat. On je kazao da raste agresija u svetu i da je izbor ili novi sporazumi između ključnih zemalja, ili rat, prenosi Tanjug.

Lukašenko je u obraćanju parlamentu rekao da će Minsk učestvovati u borbenim dejstvima u slučaju vojne agresije na Rusiju, prenosi RIA Novosti.

Poslednjih meseci odnosi Rusije i Zapada postali su napeti pošto Vašington i Brisel optužuju Moskvu da priprema invaziju na Ukrajinu. Moskva negira te optužbe i traži da se NATO ne širi na istok.

Lukašenko je u svom govoru rekao da je za Zapad važno da u krvi uguši slovensko bratstvo Rusije i Ukrajine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko

On je u godišnjem obraćanju naciji rekao da je Ukrajina "podvrgnuta trgovini iza kulisa", da se uvlači u sukob i priprema za agresiju.

- Jačanje tenzija na jugu podiže najveći alarm. Ukrajina postaje predmet trgovine iza kulisa - istakao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, Ukrajina se gura u plamen sukoba, psihički se slama i namerno priprema za agresiju dok se formiraju neprijateljska osećanja usmerena ka bratskim narodima, uključujući Beloruse.

Lukašenko je naglasio da je situacija u Kazahstanu, gde su ranije izbili neredi, pokazala da meta nije samo slovensko već i centralnoazijsko bratstvo, prenosi Srna.

Beloruski lider naveo je da je očigledno je da će Zapad, sa ciljem slabljenja Rusije, nastaviti sa taktikom ometanja postsovjetskog mira, javio je TAS.

- Moramo li, s obzirom na situaciju, reagovati i ojačati naše odbrambene kapacitete? Odgovor je očigledan: "Avaj, ako želite mir, pripremite se za rat!" - napomenuo je Lukašenko.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnici

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na granici Saveza Rusije i Belorusije, Lukašenko je podsetio da američki strateški bombarderi svakog dana vrše više od 30 letova u tom području.

Predsednik Belorusije skrenuo je pažnju i na priče susednih zemalja o razmeštanju nuklearnog naoružanja, kao i na to da zapadni susedi Belorusije - Poljska i Rumunija - aktivno prate kurs politike Vašingtona.

Lukašenko je dodao da Belorusija strogo odbija rat, jer bi u slučaju izbijanja oružanih sukoba sve strane bile na gubitku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading