SVET NIKAD BLIŽE RATU, LAVROV POBESNEO: Rusija ne kleči i neće dozvoliti da joj bilo ko ugrožava interese, od NATO me je sramota!

Autor: Republika

Svet

28.01.2022

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov analizirao je aktuelnu situaciju u svetu nakon što Zapad nije želeo da Rusiji da bezbednosne garancije na kojima ona insistira.

SVET NIKAD BLIŽE RATU, LAVROV POBESNEO: Rusija ne kleči i neće dozvoliti da joj bilo ko ugrožava interese, od NATO me je sramota!

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov otvoreno o ratu sa Amerikom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov reagovao je nakon niza novih provokativnih akcija Sjedinjenih Američkih Država i NATO, istakavši kako njegova zemlja ne želi rat, ali da neće dozvoliti ni Zapadu da na najgrublji način ignoriše njene interese.

Šef diplomatije Ruske Federacije je to poručio u razgovoru sa novinarima, naglasivši kako pregovori o bezbednosnim garancijama njegovoj zemlji, na čemu je Moskva insistirala prethodnih nedelja, a na šta je Vašington jednostavno zatvorio oči, još nisu završeni, te da će od njih umnogome zavisiti budućnost mira i sigurnosti u čitavom svetu.      

- Ako je do Rusije .- rata biti neće. Međutim, Rusija neće dozvoliti Zapadu da na najgrublji način ignorišu naše interese. Pregovori po pitanju bezbednosnih garancija sa SAD i NATO nisu završeni - kazao je Lavrov odgovarajući na pitanje glavne urednice „Sputnjika“ i televizije „RT“ Margarite Simonjan da li postoji šansa da do rata uopšte dođe.

Govoreći o bezbednosnim garancijama Lavrov je kazao i da u odgovoru SAD i NATO postoje i određene "racionalne tačke".

- Ne mogu da kažem da su pregovori završeni. Amerikanci i čelnici NATO su, kao što znate, duže od mesec dana razmatrali poprilično jednostavne predloge koje smo izneli po pitanju garancija bezbednosti. Mi smo njihove odgovore dobili tek prekjuče, i kao što je u njihovom stilu, ti odgovori su veoma zamršeni. Ipak, postoje određene racionalne tačke, doduše po drugorazrednim pitanjima - otkrio je Lavrov, prenosi Sputnjik. 

Takođe je rekao i da je odgovor NATO, za razliku od odgovora SAD, isuviše ideologizovan.

- Američki odgovor je primer diplomatske pristojnosti. Odgovor NATO je isuviše ideologizovan, do te mere da me je pomalo bilo sramota za one koji su pisali taj odgovor - istakao je ruski ministar.

Lavrov je ocenio i da predlozi koje je Moskva poslala nisu prezahtevni, već samo ocrtavaju činjenicu da Moskva želi da sa njom saradnja bude zasnovana na iskren način.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Sve napetiji odnosi Zapada i Vladimira Putina

Podsetimo, Rusija je pre mesec dana SAD i Alijansi podnela zahteve i tražila pisane bezbednosne garancije kako bi se stabilizovala situacija u vezi sa Ukrajinom. Među tim garancijama je najvažnija bila ona koja se tiče neširenja NATO na istok i obećanja Zapada da neće uvlačiti Ukrajinu i Gruziju u Alijansu. Ove nedelje je Rusija dobila odgovore, ali u njima nije bilo ni reči o nastojanjima NATO da nastavi da se približava teritoriji te zemlje, što je preplašilo svet i pokrenulo nova strahovanja da rat postaje sve izvesniji.

Istovremeno, oko Ukrajine je, s jedne strane, nastavljeno gomilanje ruskih snaga i počele su i dvostruke pomorske vežbe snaga Ruske Federacije, dok, s druge strane, saveznici NATO dopremaju oružje u Bugarsku i Rumuniju, odakle bi, u slučaju eventualnog konflikta, lakše i brže mogli da reaguju.     

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading