SVET NA IVICI, NATO I AMERIKA NEĆE MIR! Stiglo obaveštenje iz Rusije od kog su svi strepeli: Nismo dobili garancije koje smo tražili, sprema se i IZBACIVANJE AMBASADORA?!

Autor: Republika

Svet

27.01.2022

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov obelodanio je da SAD nisu ispunile osnovni princip na kom je insistirala Rusija, čime je potonula nada da će spor oko Ukrajine ubrzo biti rešen.

SVET NA IVICI, NATO I AMERIKA NEĆE MIR! Stiglo obaveštenje iz Rusije od kog su svi strepeli: Nismo dobili garancije koje smo tražili, sprema se i IZBACIVANJE AMBASADORA?!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin će analizirati odgovor iz SAD

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obelodanio je da Sjedinjene Američke Države u svom odgovoru na bezbednosne garancije nisu odgovorile na najvažnije pitanje - o neširenju NATO na istok, što je pokrenulo novi talas straha u svetu da trenutna napeta situacija između Zapada i Ruske Federacije neće tako lako biti rešena.

Naime, kada je u sredu uveče stigla vest da je Amerika u skladu sa zahtevima zvanične Moskve u pisanoj formi dala garancije Rusiji, pojavila se nada da će tako biti rešena aktuelna krizna situacija, međutim, ispostavilo da zvanični Vašington nije spreman da Moskvi da obećanje u vezi sa onim što je njoj najvažnije - da Alijansa ne primati nove članice u svoje redove i da će prestati da se približava ruskim granicama. 

Nema pozitivne reakcije na glavno pitanje u tom dokumentu. Glavno pitanje je naš jasan stav o nedopustivosti daljeg širenja NATO na istok i raspoređivanja udarnog naoružanja koje bi moglo da ugrozi teritoriju Rusije - istakao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Kako je naglasio, ruska strana će se fokusirati na razjašnjavanje lukavog stava SAD po pitanju neširenja Alijanse i nedeljivosti bezbednosti.

- Namerno se ćutke prelazi preko principa u skladu sa kojim se ne može jačati svoja bezbednost na račun bezbednosti drugih. U diskusijama o evropskoj bezbednosti koje se sada vode naši zapadni partneri ne spominju ni Istanbulsku, ni Astansku deklaraciju. Pažljivo ih izbegavaju. Ne možemo prihvatiti takvu situaciju - poručio je Lavrov i aludirao na činjenicu da SAD i Severnoatlanska alijansa očigledno ne žele mir i stabilnost.   

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov 

-Što se tiče sadržaja odgovora, mislim da će u najskorije vreme biti poznat široj javnosti jer, kako su nam rekle naše američke kolege, iako bi oni više voleli da dokument ostane za poverljivi diplomatski dijalog, ipak je dogovoren sa svim saveznicima SAD i sa ukrajinskom stranom. Stoga ne sumnjam da će u najskorije vreme "procureti" - rekao je Lavrov i otkrio da se trenutno analizira odgovor američke strane, nakon čega će biti podnet izveštaj ruskom predsedniku.

- Predsednik će doneti odluku o našim daljim koracima - precizirao je ministar, dok je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio da je malo razloga za optimizam nakon odgovora SAD na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama.

Peskov je komentarisao i novonastalu situaciju u vezi sa pretnjama SAD da bi iz te zemlje mogao da bude "proteran" ambasador Rusije, Anatolij Antonov, ukoliko Moskva ne odobri vize obezbeđenju američkom ambasadoru u tom gradu, Džonu Salivenu. 

- Pretnja je ozbiljna - poručio je Peskov.      

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Zoran

27.01.2022 11:47

Bezace oni glavom bez obzira

Odgovori 12 0
Tanja

27.01.2022 12:05

Amerika i njeni sateliti pokušavaju da pažnju svojih građana sa životnih problema prebace na Rusiju (a bilo bi lepo i da stave šapu na Ruska prirodna bogatstva). Ipak, mislim da su zagrizli veliki komad.

Odgovori 22 2
Stojan

27.01.2022 13:56

Došlo je vreme da Rusija završi sa tom Amerikom i oslobodi svet tog zla!

Odgovori 31 0
Mile

27.01.2022 15:47

Ovi potomci ubica, kriminalaca, prostitutki, rodonačelnici geonocida, masovnih zločina, ubice svega valjanog nasrnuli su na još jedan čestiti, ovaj put ponovo na pravoslavni svet, i bojim se da je to ono što rodoljubivi svet i očekuje . . . Niko normalan se ovome ne raduje ali ovaj put su predaleko otišli . . . Stradaćemo svi, ali ako je cena da se banditi vrate tamo odakle su i došli, onda da se plati . . . Kakav ološ . . . 🙃

Odgovori 22 0