SUDIJA ODBACIO NAREDBU GUVERNERA NJUJORKA: Odluke moraju doneti poslanici, slučaj u vezi maski zatvoren!

Autor:

Svet

25.01.2022

07:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudija je presudio da guverner nema ovlašćenja da zahteva od osoba starijih od dve godine da nose masku u javnosti

SUDIJA ODBACIO NAREDBU GUVERNERA NJUJORKA: Odluke moraju doneti poslanici, slučaj u vezi maski zatvoren!

Foto: pixabay.com

Naredbu guvernera Njujorka Keti Hočul da svi nose maske u javnosti zatvorio je sudija Vrhovnog suda države Njujork, koji je presudio da takve odluke umesto toga moraju doneti poslanici.

Sudija Tomas Rademaker presudio je u ponedeljak da je zakonodavna skupština države Njujork jedino telo sa dovoljno ovlašćenja da donese mandat, koji bi primorao svakog Njujorčana starijeg od dve godine da nosi masku za lice na javnim mestima, uključujući škole.

- Ne može biti sumnje da svaka osoba u ovoj državi želi i moli se da se ova era COVID-a uskoro završi i sigurno će učiniti sve da se to postigne - primetio je sudija. Međutim, donošenje bilo kakvih zakona u tom cilju povereno je isključivo državnom zakonodavstvu - rekao je sudija, prenosi RT.

Republika

Foto: pexels.com

 

Sudija Rademaker je rekao da „iako namere“ guvernera Hočula i komesara za zdravstvo Njujorka Meri T. Baset "izgleda da su sa dobrim ciljem da urade ono što veruju da je ispravno da zaštite građane države Njujork", dvojica zvaničnika "moraju izneti njihov slučaj pred zakonodavno telo."

- Dozvoliti donošenje takvog zakona u agenciji bi rezultiralo promenom zakona po volji svakog novog komesara. Ali to bi sigurno rezultiralo nedostatkom predstavničke vlade u kojoj samo nekoliko odabranih guvernera donosi zakone, primetio je sudija Rademaker.

Guverner Hochul rekla je da će se boriti da poništi odluku suda umesto da preda mandat državnom zakonodavnom telu kako je savetovano.

- Moja odgovornost kao guvernera je da zaštitim Njujorčane tokom ove krize javnog zdravlja, a ove mere pomažu u sprečavanju širenja COVID-19 i spašavanju života. Snažno se ne slažemo sa ovom presudom i koristimo sve opcije da to odmah poništimo - rekla je ona u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading