KLJUČA NA DALEKOM ISTOKU, SI POSLAO 39 AVIONA NA TAJVAN! Dok čitav svet prati haos oko Ukrajine, Kina udarila jako, čeka se reakcija Amerike!

Autor: Republika

Svet

24.01.2022

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napeta situacija odvija se na Dalekom istoku, gde je nakon pauze od oktobra 2021. Kina ponovo pokazala zube ostrvljanima na Tajvanu.

KLJUČA NA DALEKOM ISTOKU, SI POSLAO 39 AVIONA NA TAJVAN! Dok čitav svet prati haos oko Ukrajine, Kina udarila jako, čeka se reakcija Amerike!

Foto: Tanjug/AP

Tajvanska predsednica Caj Ingven zabrinuta zbog Sijevih akcija

Kineski predsednik Si Đinping žestoko je udario na Tajvan poslavši čak 39 aviona u vazdušni prostor te ostrvske zemlje koja insistira na samostalnosti iako je zvanični Peking smatra svojom teritorijom, a koliko je situacija napeta svedoči i apel Tajpeja da mu je hitno potrebna podrška. 

Prema navodima tajvanskih zvaničnika, njihova vojska je bila prinuđena da podigne svoje lovce kako bi upozorili kineske letelice da su narušile teritorijalni intergritet Ostrva. 

- Tajvan se žalio više od godinu dana na česte upade kineskih aviona u vazdušnu zonu ostrva, najčešće na ostrva Pratas - podsetio je Rojters, ali i naglasio kako je najnoviji incident najveći još od oktobra prošle nakon čega je zabeleženo zatišje.  

Tajvan na čijem je čelu predsednica Caj Ingven, naziva kineske vojne aktivnosti "sivom zonom" ratovanja, osmišljenom da iscrpi tajvanske snage tako što ih stalno izaziva, i na taj način testira odgovor Tajpeja. 

Ranije je, podsetimo, Amerika predvođena Džoom Bajdenom tvrdila kako ona poštuje politiku jedne Kine, to jest onu koja podrazumeva da je Tajvan u okvirima najmnogoljudnije zemlje sveta, međutim, u međuvremenu su počeli da se pojavljuju izveštaji da SAD tajno pomažu Tajpeju u vojnoj obuci.

To je tada razbesnelo Peking, a sada je podstaklo medije na spekulacije da će uprkos nepetim dešavanjima u Evropi oko Ukrajine, Amerika morati da reaguje i povodom tenzija na Dalekom istoku. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading