BOMBA IZ LONDONA, OBRT U SLUČAJU ASANŽ?! Osnivač Vikilksa usred novog procesa od kog mu ZAVISI ŽIVOT!

Autor: Republika

Svet

24.01.2022

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž ipak je dobio priliku da pokuša da se odbrani od odluke da iz Londona bude izručen Americi.

BOMBA IZ LONDONA, OBRT U SLUČAJU ASANŽ?! Osnivač Vikilksa usred novog procesa od kog mu ZAVISI ŽIVOT!

Foto: Tanjug/AP

Protesti podrške Džulijanu Asanžu u Londonu

Visoki sud presudio je da osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž može da se žali na odluku o njegovom izručenju u Sjedinjene Američke Države Vrhovnom sudu, što umnogome menja status poznatog novinara čiji bi povratak u Ameriku, kako navode njemu bliski ljudi, značio i kraj njegovog života.

To je objavio britanski "Indipendent", navodeći da je Asanžu ipak odbijena dozvola za direktnu žalbu, što znači da će vrhovni sud morati da odluči da li treba da sasluša njegov prigovor ili ne.

SAD, podseća Blic, traže Asanža (50) zbog navodne zavere nakon što je "Vikiliks" objavio na stotine hiljada procurelih dokumenata povezanih sa umešanošću Vašingtona u ratove u Iraku i Avganistanu.

U decembru prošle godine američke vlasti su dobile prigovor na Visokom sudu da ponište presudu da Asanž ne treba da bude izručen zbog stvarnog i "represivnog" rizika od samoubistva. Odluka je poslednji korak u dugoj pravnoj borbi za zaustavljanje izručenja Asanža Americi kako bi se suočio sa optužbama za špijunažu zbog objavljivanja poverljivih dokumenata. 

Ipak, nju je prošlog meseca sud u Londonu preinačio, što je otvorilo vrata Asanžovom izručenju. 

U dokumentima Vikiliksa se navodi da je američka vojska ubila na stotine civila u nezabeleženim incidentima tokom rata u Avganistanu, dok su podaci iz Iraka pokazali da je navodno 66.000 ljudi ubijeno ili mučeno u zatvoru, kao i da su ih mučile iračke snage.

Amerika tvrdi da je objavljivanjem spisa grubo prekršen zakon, dok Asanž navodi da je slučaj politički motivisan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading