UHAPŠENA POZNATA NOVINARKA ZBOG VREĐANJA PREDSEDNIKA! Ispričala poslovicu o volu, preti joj do 10 godina zatvora!

Autor:

Svet

23.01.2022

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznata turska novinarka pritvorena je do početka sudskog procesa zbog navodnog vređanja predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana, potvrdio je njen advokat.

UHAPŠENA POZNATA NOVINARKA ZBOG VREĐANJA PREDSEDNIKA! Ispričala poslovicu o volu, preti joj do 10 godina zatvora!

Foto: Tanjug

Novinarka Sedef Kabas je privedena nakon što je na televiziji i na društvenim mrežama citirala poslovicu o volu, što je protumačeno kao vređanje Erdogana.

 

Otkako je Erdogan postao predsednik 2014. i nakon više od decenije na položaju premijera, turske vlasti su procesuirale desetine hiljada ljudi zbog uvredljivog govora o njemu. Ugur Pojraz, advokat privedene novinarke objavio je na svom "Tviteru" da je Sedef Kabas zvanično uhapšena juče kada se pojavila na sudu u Istanbulu, nakon što je sudija prihvatio argument tužilaštva da u njenom slučaju postoji rizik od bekstva.

 

Kabasova (53) je vodila seriju TV emisija "visokog profila" tokom svoje 30-godišnje novinarske karijere. Zvaničnici vlade su osudile njene komentare, dok su opozicioni političari branili pravo na slobodu govora.

- Vređanje izabranog predsednika naše nacije pogrdnim i vulgarnim izrazima je u stvari napad na volju nacije - "tvitovao" je Numan Kurtulmus, zamenik šefa vladajuće stranke.

Opoziciona liderka Meral Aksener koristila je hešteg kao znak podrške Kabasovoj.

- Ovakav način razmišljanja će nestati i pravda će ponovo doći u Tursku - napisala je ona.

Za uvredu predsednika u Turskoj je predviđena maksimalna zatvorska kazna u trajanju od četiri godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading