PUTIN NA POTEZU, IZ BELE KUĆE U KREMLJ STIGLA MOLBA! Visoki ulozi - na talonu je svetski mir: OD ODLUKE MOSKVE SVE ZAVISI!

Autor: Republika

Svet

22.01.2022

11:10

Američka strana zamolila je Moskvu da ne objavljuje njihov odgovor na ruske predloge o garancijama bezbednosti, piše "Vašington post".

PUTIN NA POTEZU, IZ BELE KUĆE U KREMLJ STIGLA MOLBA! Visoki ulozi - na talonu je svetski mir: OD ODLUKE MOSKVE SVE ZAVISI!

Tanjug/AP

Ruski predsednik Putin na udaru Bajdenovih ljudi

Američki državni sekretarar Entoni Blinken rekao je juče posle sastanka sa šefom ruske diplomatije da se američki odgovor u pisanoj formi može očekivati naredne nedelje, a portparolka Bele kuće Džen Paki je izrazila nadu da će posle toga uslediti još jedan susret dvojice zvaničnika.

- Američki zvaničnici su zamolili ruske kolege da dokument ostane u tajnosti - piše američki dnevnik.

Izvor lista iz Stejt departmenta priznaje da bi Moskva mogla da postupi i drugačije.

Kako se navodi, odgovor Vašingtona neće zadovoljiti ruske zahteve po pitanju politike "otvorenih vrata" NATO ali "ima smisla" uputiti pismo sa kojim će se upoznati predsednik Rusije.

Tanjug/AP

 

- Jedna osoba u Rusiji donosi ključne odluke i to je Vladimir Putin. Ukoliko odgovor omogući da razmotri te ideje i donese odluku da li da se ide napred ili ne, onda je to u našem interesu - rekao je izvor iz administracije predsednika SAD.

Podsetimo, Moskva je uputila Vašingtonu nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama u decembru.

Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

Rusija je u više navrata odbacivala optužbe Zapada i Ukrajine za "agresivna dejstva", navodeći da nikome ne preti i nikoga ne namerava da napada, a izjave o "ruskoj agresiji" koriste se kao izgovor da se još više vojne tehnike NATO-a prebaci u blizini ruske granice.

Komentari (2)

Loading
Sima

22.01.2022 11:56

Amerikancima ne treba verovati ni kad kazu, dobar dan. Jer su nevidjeni manipulatori, lazovi i prevrtljivci. Sa njima svaki dogovor treba staviti na papir uz garancije i potpis.

Slobodan

22.01.2022 12:17

Amerikanci su odbaciji sve zahteve Rusije o okoncanju krize u Ukrajini. Zasto bi onda Rusi prihvatili "molbu" amerikanaca?