POJAVILI SE LAŽNI TESTOVI NA KOVID-19: Evo kako da izbegnete prevaru

Autor: Republika

Svet

21.01.2022

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos zabeleženoj velikom cifri prodaje kućnih testovana Kovid-19 dok se epidemija Omikron soja nastavlja širiti, prevaranti za to vreme pokušavaju da unovče svoju dobit koristeći prednost potrošača koji nisu sumnjičavi.

POJAVILI SE LAŽNI TESTOVI NA KOVID-19: Evo kako da izbegnete prevaru

Foto: youtube.com/printscreen

Ranije ovog meseca, Federalna trgovinska komisija upozorila je da se onlajn kriminalci predstavljaju kao legitimni prodavci kompleta za testiranje na KOVID-19 bez recepta. - --  - Neovlašćeni kompleti za testiranje kod kuće pojavljuju se na mreži jer oportunistički prevaranti iskorištavaju nagli porast potražnje - navodi agencija.

Prevare mogu imati različite oblike. Neki prevaranti koji se pretvaraju da su pravi trgovci prodaju neovlašćene brze testove, dok drugi nemaju robu pri ruci i samo žele da uzmu vaš novac i pobegnu.

- To se definitivno dešava i zaista je izazovno, u zavisnosti od sofisticiranosti prevare, da potrošač to uoči - rekla je Gigi Gronval, viši naučnik u Centru za zdravstvenu bezbednost Džons Hopkins.

Senatori Ed Marki i Ričard Blumental pozivaju FTC ​​da istraži izveštaje o podizanju cena i drugim nezakonitim praksama koje okružuju prodaju kompleta za testiranje na COVID-19 kod kuće bez recepta.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Test na koronavirus

U pismu upućenom predsedavajućoj FTC Lini Kan u sredu, zakonodavci su rekli da porast potražnje za testovima na virus kod kuće čini trenutno okruženje "idealnim za predatorsko i profitersko ponašanje, uključujući prodaju lažnih testnih kompleta ili naplaćivanje previsokih cena za te koji su dostupni."

Evo načina da se uverite da je komplet za testiranje na KOVID-19 legitiman i da ne budete opljačkani.

Uverite se da je test odobren za upotrebu od strane FDA

Federalni regulatori su odobrili samo 13 testova kućnih antigena u hitnim slučajevima. FDA je takođe odobrila tri molekularna testa — takođe poznata kao PCR testovi i koji se široko smatraju zlatnim standardom otkrivanja KOVID-19 koji se mogu kupiti bez recepta i davati ih laik kod kuće. Možete proveriti naziv testa za prodaju u odnosu na FDA listu ovlašćenih kompleta, koja se nalazi ovde.

Jedan od razloga za pritisak na snabdevanje je taj što je relativno malo testova odobreno od strane FDA. Drugi su dobili zeleno svetlo, ali su im kasnije oduzeta ovlašćenja, što je otežalo potrošačima da identifikuju najpouzdanije testove.

- Čuo sam za naizgled stvarnu kompaniju koja se približava državi sa testovima bez trenutnog odobrenja za upotrebu u hitnim slučajevima. Možda je imala evropsko odobrenje, ili je dobila EUA i onda je opozvana. Dakle, dobavljač je zapravo imao komad papira rekavši: 'Ovaj test je odobrio FD' - ali su zanemarili da kažu dve nedelje kasnije da je opozvan - rekla je Mara Aspinal, profesor biomedicinske dijagnostike na Državnom univerzitetu u Arizoni, za CBS MoneiVatch.

- Postoji toliko testova koji imaju evropski pečat odobrenja i nije tako teško dobiti tu oznaku. Brinem se da ti testovi neće biti dobrog kvaliteta - dodao je Gronval.

Potražite upozorenja o lažnim proizvodima

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Test na koronavirus

FDA takođe održava onlajn bazu podataka pisama upozorenja koje je poslala prodavcima neovlašćenih ili lažnih proizvoda za KOVID-19, uključujući brze testove.

U decembru, na primer, agencija je naredila DermaCare Biosciences iz Delrej Biča, Florida, da prestane sa prodajom proizvoda pod nazivom Easi Rapid Nov KOVID-19 test antigena za bris nosa (koloidno zlato) „bez marketinškog odobrenja, odobrenja ili odobrenja FDA.

Proverite datum isteka testa

Još jedna rastuća prevara uključuje prodavce koji isporučuju autentične - ali istekao - brze testove na COVID-19. Kompleti za kućno testiranje imaju kratak rok trajanja - neki ističu u roku od nekoliko meseci. Stručnjaci upozoravaju da bi test mogao dati netačne rezultate ako se primeni nakon isteka roka upotrebe.

Da li dolazi sa uputstvima?

Neki proizvođači testova za COVID-19 prodaju serije od 25 ili 40 testova direktno medicinskim radnicima, ali ne i potrošačima. Testovi, koji su namenjeni samo za profesionalnu upotrebu, nisu pakovani pojedinačno ili u kutije od po dve sa uputstvom za upotrebu.

Kupci bi trebalo da potraže veb lokaciju kompanije i uvere se da njihov komplet za testiranje uključuje sve neophodne komponente, uključujući kompletan set uputstava.

- Otkrili smo da neke kompanije kupuju kutije od 25 ili 40, a zatim ih odvajaju i prodaju po ceni. Pro boks ima samo jedan set uputstava jer se to dešava u ordinaciji - rekao je Aspinal.

Ako na kutiji piše „za profesionalnu upotrebu“, to je još jedna crvena zastavica koja može značiti da prodavac nije legitiman.

(Republika/cbsnews.com)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading