MONSTRUM KOJI JE UBIO 77 TINEJDŽERA TRAŽI OSLOBAĐANJE! Neonacista je jedan od najopasnijih masovnih ubica u istoriji, a odslužio je samo 10 GODINA ROBIJE!

Autor: Republika

Svet

18.01.2022

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Anders Bering Brejvik, koji je 2012. godine ubio 77 mladih u Oslu i na ostrvu Utoja, traži pomilovanje, što je ponovo podiglo strasti u Norveškoj.

MONSTRUM KOJI JE UBIO 77 TINEJDŽERA TRAŽI OSLOBAĐANJE! Neonacista je jedan od najopasnijih masovnih ubica u istoriji, a odslužio je samo 10 GODINA ROBIJE!

Foto: Tanjug/AP

Anders Bering Brejvik bi da bude slobodan čovek

Samo deset godina nakon što je izveo najsmrtonosniji napad u Norveškoj, desničarski ekstremista Anders Bering Brejvik danas će od suda zatražiti puštanje na slobodu, ali se očekuje da će mu taj zahtev biti odbijen.

Porodice žrtava, koje strahuju da će Brejvik iskoristiti saslušanje za promovisanje svojih političkih stavova, pozivaju da mu se uskrati pažnja koju traži.

Zbog bezbednosnih razloga opštinski sud u južnoj regiji Telemarku održaće ročište o Brejvikovom zahtevu u teretani zatvora Skien, gde on služi kaznu.

Podsetimo, monstrum, koji je ubio 77 ljudi, osuđen je na 21 godinu zatvora 2012, pri čemu postoji mogućnost beskonačnog produženja kazne sve dok se procenjuje da on predstavlja pretnju društvu.

U vreme kada je on osuđen to je bila najveća moguća kazna u Norveškoj, iako je zakon u međuvremenu promenjen kako bi se omogućilo izricanje dužih zatvorskih kazni. Morao je da odleži najmanje 10 godina u zatvoru pre podnošenja zahteva s uslovnim puštanjem na slobodu.

Brejvik, danas četrdesetdvogodišnjak, ubio je osmoro ljudi u Oslu detonacijom na kamionu punog eksploziva ispred vladinih kancelarija 22. jula 2011. Potom je upucao 69 ljudi, većinom tinejdžera, tokom letnjeg kampa za podmladak Laburističke stranke na ostrvu Utoji.

Reč je o najsmrtonosnijem napadu u Norveškoj nakon Drugog svetskog rata.

- Kao i u svakoj drugoj državi s vladavinom prava, osuđenik ima pravo da podnese zahtev za uslovnim puštanjem na slobodu. Brejvik je odlučio iskoristiti to pravo - rekao je njegov advokat Ojstajn Storvik.

Na sudu i u raznoj komunikaciji, uključujući i tokom intervjua za agenciju AFP, Brejvik je u prošlosti tvrdio da se distancirao od nasilja. Međutim, Tore Bjorko, čelnik Centra za istraživanje ekstremizma (C-REX) na Univerzitetu u Oslu kaže da Brejvik nije "postao manji ekstremista u ideološkom smislu".

- Sada se on predstavlja kao nacionalsocijalista. Iako kaže da je, što se njega tiče, oružana borba stvar prošlosti, nije se ni na jedan način distancirao od masovnog ubistva koje je počinio i koje smatra potpuno legitimnim - istakao je on.

U tužbi protiv norveške države koju je podneo 2016. zbog izolacije u zatvoru, Brejvik se uporedio s Nelsonom Mandelom, istaknuvši da je prešao iz oružane u političku borbu. Ipak, ekstremista, koji je ubio većinu svojih žrtava hicem u glavu, nijednom nije izrazio kajanje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nacistički pozdrav usred suda 

Saslušanja na sudu koristio je za širenje propagande koju je napisao u svom manifestu objavljenom neposredno pre smrtonosnih napada. Takođe, na sudu je salutirao nacističkim pozdravom i iskoristio je priliku za ideološke monologe. Za porodice njegovih žrtava svako novo ročište na sudu i njegove vratolomije koje su usledile bile su iskušenje.

Brejvikov napad bio je inspiracija za druge, poput onog koji je izveo napad na džamije u novozelandskom Krajstčerču 2019, kao i za druge sprečene napade širom sveta.

Interesantno je, međutim, da su u Norveškoj retke osobe koje dovode u pitanje Brejvikovo pravo da traži uslovno puštanje nakon 10 godina, pre svega zato što se očekuje odbijenica.

Inače, nakon Brejvikove tužbe Norveška je bila proglašena krivom 2016. za "nehuman" i "degradirajući" Brejvikov tretman zbog njegove izolacije od drugih zatvorenika. Presuda je srušena nakon žalbe.

Jedan od najopasnijih masovnih ubica svih vremena u zatvoru ima na raspolaganju tri sobe, televiziju, DVD, igraće konzole i pisaću mašinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Saša

18.01.2022 18:45

21 godina za 77 ubijenih ljudi. 3 meseca i 7 dana po čoveku. Gore pravosuđe nego u Srbiji, dali je moguće da i to postoji.

Miki

20.01.2022 13:47

Da je bio neki sin od sudije bi dobio smrt.cemu sluze vlast ako monstrum seta ulicom?