NESTVARNE SCENE NAKON CUNAMIJA: Tonga izgleda kao Mesec, a erupcija vulkana stvorila je novo ostrvo, STRADALO DVOJE U 10.000 km UDALJENOM PERUU!

Autor: Republika

Svet

17.01.2022

08:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razorna erupcija podvodnog vulkana, a zatim i cunami, ostavili su velike posledice na nizu pacifičkih država, a najgore je prošla ostrvska kraljevina Tonga.

NESTVARNE SCENE NAKON CUNAMIJA: Tonga izgleda kao Mesec, a erupcija vulkana stvorila je novo ostrvo, STRADALO DVOJE U 10.000 km UDALJENOM PERUU!

Foto: Tanjug/AP

Kao posle apokalipse, ostrvo Tonga moli za pomoć

Zastrašujuće scene ostale su nakon cunamija koji je u subotu pogodio udaljeno pacifičko ostrvo Tongu, a mediji na osnovu satelitskih snimaka prenose da njegova površina sada izgleda kao površina Meseca budući da je sve razoreno, pusto i prekriveno pepelom ostalom nakon erupcije podvodnog vulkana u Tihom okeanu, što je u stvari i pokrenula razorni talas. 

Istovremeno, prenosi se kako je stihija odnela najmanje dva života i to na čak 10.000 kilometara udaljenoj plaži Perua. Reč je o ljudima koji su se kupali u moru u trenutku kada su talasi odjednom postali neuobičajeno veliki, te nisu imali nikakve šanse da se izvuku do obale. 

Zbog toga je više od 20 peruanskih luka privremeno zatvoreno, a ugroženo je bilo više ostrvskih država Južnog Pacifika, posebno Američka Samoa. Takođe, talasi su stigli i do Japana, a upozorenje na cunami je izdato i za zapadnu obalu Sjedinjenih Država i za Čile, dok su američku saveznu državu Havaje zahvatile manje poplave.

Vulkanska erupcija koja je pokrenula cunamije, prekrila je pacifička ostrva pepelom, uzrokovala nestanak električne energije i prekinula komunikaciju. Premijerka Novog Zelanda, Džasinda Ardern, kazala je da je cunami izazvao "značajnu štetu", nasukao brodove na obalu i uništio radnje uz plažu.

S druge strane, stanovnici kažu kako Tonga sada izgleda kao "površina Meseca" jer je prekrivena debelim slojem sivog pepela. On je zagadio izvore, zbog čega je preko potrebna hitna pomoć u snabdevanju pijaćom vodom.

Humanitarne organizacije kažu kako zbog pepela i dima vlasti ljude moraju upozoriti da piju samo flaširanu vodu i prekriju usta i nos maskama kako bi zaštitili pluća.

 

 

Podvodni vulkan se "probudio" u subotu i uvis izbacio 20 kilometara visok stub dima. Pogođeno područje je prečnika 260 kilometara. Erupcija je pokrenula plimni talas visok 1,2 metra, koji je stigao do Tonge. Erupcija je bila tako glasna da se čula sve do Novog Zelanda, udaljenog oko 2.383 km od Tonge.

Kad se nebo zatamnelo od silnog pepela, ljudi su nagrnuli da se sklone na viša područja zbog čega se stvorio saobraćajni čep. Nekoliko sati kasnije, na Tongi su prekinute telefonske linije, pa je oko 105.000 stanovnika ostalo gotovo u potpunosti odsečeno.

 

 

Premijerka Ardern je otkrila kako se na nekim delovima ostrva vratila struja, kao i mreža za mobilne telefone. Ipak, situacija u nekim priobalnim područjima joše nije poznata.

Mnogi Tonganci, koji žive u Australiji i na Novom Zelandu, zabrinuti su za svoje rođake i prijatelje s kojima ne mogu da stupe u kontakt. Jedna od njih, Fatima, kaže kako ne može da dođe do kolega koji drže restoran uz samu obalu u glavnom gradu Tonge, Nuku'alofa.

- Jako smo tužni, ali nadamo najboljem. Dugo su bili u lokdaunu i bez turista, a sada još i ovo - istakla je ona. 

 

 

Novi Zeland i Australija poslali su izviđačke avione kako bi izvršili nadzor pogođenog područja i pokušali da procene štetu. Međutim, na osnovu satelitskih snimaka se može zaključiti da su neki delovi obale potpuno pod vodom. 

Vulkanolozi kažu kako je erupcija vulkana Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai jedna od najnasilnijih u više decenija. Osim što je izazvala ogromnu štetu, usled nje se stvorilo jedno potpuno novo ostrvo sa vulkanom u središnjem delu. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Novo ostrvo nastalo je u Južnom Pacifiku usled erupcije

Inače, mnoge države izrazile su spremnost da pošalju pomoć pacifičkoj ostrvskoj kraljevini Tonga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading