ZELENSKI OPTUŽUJE PUTINA ZA SAJBER NAPADE: Svi dokazi upućuju na to da Rusija stoji iza njih

Autor:

Svet

17.01.2022

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina je saopštila da imaju "dokaze" o umešanosti Rusije u sajber napade protiv Kijeva.

ZELENSKI OPTUŽUJE PUTINA ZA SAJBER NAPADE: Svi dokazi upućuju na to da Rusija stoji iza njih

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina je u nedelju objavila da ima "dokaze" o umešanosti Rusije u sajber napad velikih razmera na nekoliko vladinih stranica.

"Svi dokazi do danas upućuju na to da Rusija stoji iza napada", navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva za digitalnu transformaciju.

Na meti napada koji je izveden u noći između petka i subote, bilo je nekoliko sajtova ukrajinskih ministarstava koji su satima bili nedostupni.

Ta sabotaža je, kako navodi ministarstvo, "oblik hibridnog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine od 2014. godine", kada je Moskva anektirala Krim, nakon čega je krenuo sukob koji još traje između snaga Kijeva i proruskih separatista na istoku zemlje sa više od 13.000 mrtvih.

Cilj je "ne samo zastrašiti društvo" nego i "destabilizovati situaciju u Ukrajini narušavanjem poverenja Ukrajinaca u vlast" putem "lažnih informacija o osetljivosti državnih informacionih sistema", navodi ministarstvo.

Pregovori koje je Rusija vodila sa Zapadom ove sedmice nisu smirili napetosti.

- Generalno gledano, možemo reći da smo ostali na potpuno različitim stajalištima - rekao je CNN portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Moskva demantuje, SAD nervozne

Peskov je odbacio bilo kakvu umešanost Moskve u sajver napade. Američki informatički div Mikrosoft upozorio je u nedelju da je taj veliki napad mogao da onesposobi celokupnu informacionu strukturu ukrajinske vlade. Iz Majkrosofta nisu mogli da identifikuju poreklo napada.

- Takav tip napada deo je ruske doktrine (...) destabilizovati svoje geopolitičke neprijatelje - smatra Rik Holand, potpredsednik Američkog društva za sajber bezbednost Digital Shadows.

Kijev i negovi zapadni saveznici optužuju Moskvu da planira invaziju na Ukrajinu, a neki analitičari veruju da bi upadu u zemlju mogla da prethodi sabotaža informacionih mreža radi destabilizacije vlasti.

Povratak Porošenka

U tako nestabilnim prilikama povratak bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka (2014-2019) nakon višemesečnog odsustva, koji je planiran za danas, mogao bi da potpiri političku krizu.

Kijev optužuje Porošenka, glavnog suparnika sadašnjeg predsednika Volodimira Zelenskog, za "veleizdaju" zbog trgovanja s proruskim separatistima na istoku zemlje.

Porošenko je izjavio da se vraća u Ukrajinu da bi se borio protiv politički motivisanih optužbi za izdaju.

- Vratiću se u Ukrajinu da se borim za Ukrajinu - rekao je on medijima uoči polaska za Kijev i dodao da veruje da je borba protiv optužbi deo njegove odbrane nacionalnog jedinstva.

Na novinarsko pitanje da li očekuje da će biti uhapšen po povratku kući, odgovorio je: Definitivno ne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading