PUTINOV SPISAK ZA BAJDENA: Rusi u Ženevi i Briselu dali ultimatum Amerikancima

Autor: T. B. - B. K.

Svet

15.01.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin isporučio je Amerikancima i NATO listu od deset zemalja i oblasti, na kojoj su i Srbija i Republika Srpska, sa porukom da drže svoje prste podalje od njih, saznaje Srpski telegraf u diplomatskim krugovima.

PUTINOV SPISAK ZA BAJDENA: Rusi u Ženevi i Briselu dali ultimatum Amerikancima

Foto: Tanjug/AP

Kako su nam otkrili dobro obavešteni sagovornici, spisak je predstavnicima Vašingtona isporučen pre nekoliko dana, prvo na pregovorima u Ženevi, gde je vođa ruske delegacije bio zamenik šefa diplomatije Sergej Rjabkov, a zatim i u Briselu, gde su sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom razgovarali Rjabkov i Aleksandar Fomin, zamenik ministra odbrane.

- Poruka je jasna, zemlje sa liste su strateški partneri i važni saveznici Moskve i svaki napad na njih, pokušaj obojene revolucije ili nešto slično, smatraće se udarom na ruske interese. To se odnosi i na eventualne pritiske da se one privole da uđu u NATO. Povod je takođe jasan, a to je nedavni pokušaj nasilne promene vlasti u Kazahstanu. Na tom primeru Putin je pokazao da je i te kako na sve načine spreman da zaštiti one koje vidi kao saveznike - objašnjava sagovornik našeg lista.

Ko je sve na Putinovom spisku

1. Belorusija

2. Kazahstan

3. Tadžikistan

4. Uzbekistan

5. Kirgizija

6. Jermenija

7. Gruzija

8. Srbija

9. Republika Srpska

10. Sirija

BIVŠI SSSR

Na Putinovom spisku, pre svega, zemlje su bivšeg SSSR, zatim Sirija, u kojoj su Rusi vojno sprečili svrgavanje predsednika Asada i tamo postavili vojne baze, ali i Srbija i Republika Srpska, iako RS nema status države. Ovo je, kako navode izvori našeg lista, reakcija ne samo na zbivanja u Kazahstanu već i na saopštenje NATO da ne namerava da se zaustavi sa širenjem na istok uprkos protivljenju Moskve.

Kako za naš list ocenjuje Jasmina Andrić, urednik časopisa Odbrana i bezbednost, sasvim je razumljivo što se Srbija našla na ovakvom spisku.

- Pored toga što smo raskrsnica interesa svih većih sila, pa i Rusije, mi smo i deklarisani kao vojno neutralna država. Dakle, pored BiH, zbog RS, jedini na ovim prostorima nismo pod NATO kišobranom. To nam takođe pruža mogućnost da sarađujemo sa svima. Mi se već tradicionalno oslanjamo na bratsku Rusiju po raznim pitanjima, od nabavke naoružanja do zaštite u Savetu bezbednosti u vezi. To ujedno ilustruje koliko je za nas značajan svaki oblik ruske podrške i zaštite - navodi Andrićeva.

Siniša Vidović, zamenik predsednika Ujedinjene Srpske kaže da je veoma važno što imamo podršku jedne tako velike sile i da nas Rusija, za razliku od zapadnih zemalja, nikada nije ucenjivala kada nam je pomagala.

- Srpski narod vodi miroljubivu i nekonfliktnu politiku koja u potpunosti podržava načela Ujedinjenih nacija. Rusija se u poslednje dve decenije posebno posvetila zaštiti načela UN, kao temelju za očuvanje mira u svetu. Naše pozicije se u tom smislu podudaraju i logično je da takva stalna članica Saveta bezbednosti i na našem primeru pokazuje svoju doslednost. Za naklonjenost određenih zemalja Srbiji i Republici Srpskoj svakako je zaslužna politika koju trenutno vode i jedna i druga zemlja sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, kao i Miloradom Dodikom. Ono što bih posebno istakao jeste činjenica da nas Rusija nikada nije uslovljavala kada nam je pružala pomoć - ističe Vidović.

Naša zemlja posmatrač u ODKB

Za Srbiju, sa bezbednosnog aspekta, važno je i što je zemlja posmatrač u ODKB (Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti). Reč je o regionalnoj međunarodnoj organizaciji, nastaloj na prostoru bivšeg SSSR, koja se bazira na bezbednosno-vojnoj saradnji. Punopravni članovi su Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan i Tadžikistan, a zemlje posmatrači Avganistan i Srbija. Kao mogući budući članovi pominju se Egipat, Indija i Iran.

Kazahstanski predsednik Žomart Tokajev iskoristio je upravo članstvo te države u ODKB da bi tražio podršku u suzbijanju nasilnih demonstracija, podstaknutih spolja.

DOBRA VEST

Aleksandar Pavić, ekspert za geopolitičke odnose, naglašava da ukoliko se Rusija zauzela za nas na tako važnim pregovorima, to znači da Srbija i RS spadaju u strateški ruski interes.

- Iskreno se nadam da je ovo tačno jer bi to bio dobar znak. Rusija zna efekte obojenih revolucija, doživela ih je, zna da su bila bar dva pokušaja u RS i jedan u Srbiji 2000.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading