EU ZARATILA SA JOŠ JEDNOM ČLANICOM: Ovo je kriza od većeg značaja nego što je to Bregzit ikada bio, ZAJEDNICA VIŠE NE MOŽE DA ODRŽI JEDINSTVO!

Autor: Republika

Svet

15.01.2022

16:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dramatična predviđanja izneli su analitičari nakon što su posle Poljske i druge članice EU digle glas protiv odredbi o dominaciji zakona zajednice u odnosu na nacionalne.

EU ZARATILA SA JOŠ JEDNOM ČLANICOM: Ovo je kriza od većeg značaja nego što je to Bregzit ikada bio, ZAJEDNICA VIŠE NE MOŽE DA ODRŽI JEDINSTVO!

Foto: Tanjug/AP

Šefica EK Ursula fon der Lajen ozbiljno zabrinuta

Uticaj Evropske unije nad njenim državama-članicama zadat je novi udarac nakon što je Rumunija postala još jedna država koja je presudila da ugovori EU za nju nisu jači od nacionalnih zakona.

Naime, rumunski ustavni sud osporio je drugu presudu Evropskog suda pravde (ECJ) prema kojoj sudije u Rumuniji treba da stave zakone Unije iznad domaćeg zakonodavstva.

- Nacionalni ustavni sudovi koji odlučuju da pravo EU nema primat nad domaćim zakonima razlog je vrlo ozbiljne zabrinutosti za Evropsku uniju - kazao je profesor Gavin Barett, stručnjak za EU pravo sa univerziteta iz Dublina.

Brisel je sada prisiljen da se brani od brojnih sličnih izazova država-članica jer su i nemački i poljski ustavni sudovi utvrdili da bi njihove sudije trebalo da stave domaći zakon na prvo mesto.

Inače, Evropska komisija još je u zavadi sa Varšavom u vezi sa primenom EU legislative, što je izazvalo strahove od potencijalnog Polegzita, odnosno iščlanjenja Poljske iz EU, dok su pritužbe protiv Berlina odbačene nakon što je nemačka vlada u Brisel poslala uveravanja da ona, za razliku od sopstvenog ustavnog suda, u potpunosti podržava koncept primata EU prava.

Vlasti u Varšavi odbacile su tvrdnje da pokušavaju da orkestriraju odlazak Poljske iz EU, ali upozoravaju da bi ona mogla biti prisiljena da napusti zajednicu ako "Unija nastavi da gazi suverenitet zemlje". Nacionalisti iz stranke Prava i pravde, koji su na vlasti u toj zemlji, više pura su osporavali pravila EU i odbijali da plate kazne koje su im nametane od dolaska na vlast.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Poljski premijer Mateuš Moravjecki se zamerio Briselu 

Slična rasprava vodila se i o budućem statusu Rumunije, doduše zasad bez ikakavih konkretnih poteza, ali prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da gotovo 70 odsto građana  te zemlje veruje da je izlazak iz EU cena koju vredi platiti za odbranu nacionalnih interesa.

S druge strane, sve države članice pristaju na odredbu ugovora koja nalaže da pravo EU ima primat nad nacionalnim pravom, a konačni arbitar prava EU jeste Evropski sud pravde u Luksemburgu.

- Veliki deo moći Evropske unije proizlazi iz prava EU koje deluje ujednačeno i efikasno na celoj teritoriji svih 27 država članica. Uklonite to i svaka država članica pretvara se u zasebnu pravnu zonu u kojoj se pravila o, recimo, jedinstvenom tržištu, i saradnja u kaznenom pravosuđu razlikuju od mesta do mjesta - rekao je profesor Baret i naglasio kako to na kraju dovodi do toga da ne postoji jedinstven pravni sistem, jedinstveno tržište i na snazi je zapravo osakaćena Evropska unija.

- Na svoj način ovaj razvoj događaja jeste kriza od većeg značaja nego što je to Bregzit ikada bio. Evropska unija jeste preživela odlazak Britanije, ali ako postane rašireno gledište da prevlast više ne vlada na nacionalnim sudovima, onda EU neće preživeti, barem ne u svom sadašnjem obliku - predviđa Baret.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Premijer Rumunije, Nikolaje Čuka

Didijer Rejnders, sekretar EU za pravosuđe, mogao bi da pokrene sudski postupak protiv Rumunije s obzirom na "stvarni, trajni i uporni stav njenog najvišeg suda da ide protiv zakona EU ili obavezujućeg karaktera odluka ECJ".

U intervjuu za Fajnenšel tajms on je rekao kako nije dobio dovoljne garancije od Bukurešta da su spremni poštivati ​​činjenicu da zakoni Unije moraju zamene domaće zakonodavstvo.

- Primili smo reakciju rumunske vlade koja kaže: "Ne, želimo imati puno poštovanje prvenstva... ali u okviru rumunskog ustava". Dakle, to nije baš odgovor koji smo dobili od nemačke vlade. Oni nisu postavljali nikakve uslove - rekao je Didjer. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
kiki

15.01.2022 16:31

EU ce sve vise imati proleme zbog svoje univerzalne politike i pokusaja da Brisel u potpunosti kontrolise drzave clanice, kreira njihovu politiku i odlucuje o pravima svih gradjana EU, ne uzmijaci u obzir nacionalne interese. Ako se sva vlast drzava clanica prepusti Briselu, onda Brisel moze nametnuti jednu religiju, istospolne brakove, pravo na usvajanje dece homoseksualnim parovima, istu vanjsku politiku za sve clanice sto je vec slucaj. EU ce zavrsiti kao SFRJ, SSSR, treci rajh i Austrougarska. To je neminovno.

Odgovori 13 1