NOVA POŠAST U KINI, VEĆ UMRLO DVOJE LJUDI, TROJE JE KRITIČNO! Reagovala i Svetska zdravstvena organizacija: Neophodna je HITNA AKCIJA!

Autor: Republika

Svet

15.01.2022

14:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veruje se da situacija nije bezazlena budući da se virus lako širi i mogao bi da bude zarazniji za ljude.

NOVA POŠAST U KINI, VEĆ UMRLO DVOJE LJUDI, TROJE JE KRITIČNO! Reagovala i Svetska zdravstvena organizacija: Neophodna je HITNA AKCIJA!

Foto: Tanjug/AP

Peking naredio hitno stavljanje pod kontrolu širenja zaraze

Zastrašujuća vest stigla je iz Kine koja je prijavila dva smrtna slučaja od ptičijeg gripa, pri čemu je registrovano još pet osoba inficiranih tim virusom s oznakom H5N6, a koliko je situacija ozbiljna govori i činjenica da se odmah oglasila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), istakavši da je "neophodna hitna akcija". 

Ministarstvo zdravlja Hongkonga saopštilo je da je pet osoba u provincijama Sečuan i Džeđijang i autonomnoj regiji Guangsi zaraženo sojem ptičjeg gripa u decembru prošle godine.

Otad su dve preminule, dok su ostale u bolnici boreći se za život, prenosi Blic.   

Muškarac star 75 godina iz Ludžoua u provinciji Sečuan razboleo se 1. decembra nakon izlaganja živoj domaćoj živini. Četiri dana kasnije hitno je prebačen u bolnicu i preminuo je 12. decembra, a 54-godišnji muškarac iz Lešana u istoj pokrajini razboleo se 8. decembra i preminuo je tri nedelje kasnije, 24. decembra. Takođe je prijavljeno da je imao istoriju izloženosti živoj domaćoj živini.

Jedna 51-godišnja žena iz Hangdžoua u provinciji Džeđijang razbolela se 15. decembra. Prebačena je u bolnicu 18, a vlasti su saopštile da je u kritičnom stanju. Druga dva slučaja zabeležena su u Liudžouu - gradu u autonomnoj oblasti Guangsi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Hongkonga. Muškarac star 53 godine sa istorijom izloženosti uginuloj živini razboleo se 19. decembra i u bolnici je u teškom stanju, kao i 28-godišnjak iz istog grada kom je pozlilo 23. decembra. Nije jasno kako je drugi čovek zaražen.

Od 2014. godine 65 ljudi je zaraženo ptičjim gripom H5N6 - ali više od polovine tih slučajeva je prijavljeno u proteklih šest meseci, što je zabrinulo kineske zvaničnike, ali i SZO. 

- Zasad je dobra vest da je većina slučajeva došla u kontakt sa živinom i da nije bilo potvrđenih slučajeva prenošenja sa čoveka na čoveka - navedeno je iz te organizacije. 

Međutim, navodi se da je dalja istraga hitno potrebna da bi se razumeo rizik i rastući broj ljudskih slučajeva.

Thijs Кuiken, profesor komparativne patologije na Univerzitetskom medicinskom centru Erazmus u Roterdamu, ranije je upozorio: „Povećanje ljudskih slučajeva u Кini ove godine je zabrinjavajuće. To je virus koji uzrokuje visoku smrtnost. Može biti da je ova varijanta zaraznija za ljude".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading