SVETU PRETI RAT ZBOG LEKA ZA KORONU?! Jeziva analiza stručnjaka: Čeka nas divlji Zapad, bogati se grabe, PLAĆAJU NA MILIJARDE!

Autor: Republika

Svet

15.01.2022

13:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vašington post objavio je analizu stručnjaka o tome kako raspodela lekova za KOVID-19, proizvedenih u SAD, može da dovede do haosa u svetu.

SVETU PRETI RAT ZBOG LEKA ZA KORONU?! Jeziva analiza stručnjaka: Čeka nas divlji Zapad, bogati se grabe, PLAĆAJU NA MILIJARDE!

Foto: Tanjug/AP

Mnoge zemlje i dalje biju bitku da sačuvaju živote ljudi zbog korone

Sjedinjene Američke Države proizvele su lek protiv KOVIDA-19, što je u čitavom svetu izazvalo veliko oduševljenje, ali ubrzo potom planetom se proširio panični strah da bi upravo taj korak u borbi sa pandemijom koronavirusa mogao da izazove pravi rat, budući da, kako sada stvari stoje, teško da će medikamenta biti u dovoljnoj meri da se zadovolje potrebe svih. 

Na to je ukazao Adam Tejlor, analitičar američkog lista Vašington post, koji je citirao reči kolumbijskog ministra zdravlje Fernanda Ruiza "da pomenutog leka nema dovoljno da bi mogao da stigne u sve delove sveta, posebno one najugoroženije", ističući zatim da takva situacija preti da dovede do još goreg sceranija od neravnopravne raspodele vakcina. 

- Ruiz ima razloga za strah. Bogatije zemlje su već unapred kupile veliki deo ponude tretmana za koji se očekuje da će biti dostupan u prvoj polovini 2022. Efikasna upotreba pilula - koje uključuju Fajzerov Pakslovid i Merkov molnupiravir. Podsrazumeva se da su se one obezbedile i testove na koronavirus, kojih na mnogim mestima u svetu i dalje nema - naveo je Tejlor.  

A da situacija može da bude dramatična potvrdila je i Andrea Tejlor koja radi u sklopu tima Univerziteta Djuk za praćenje ranih porudžbenica pipula. 

- Čini se da će sve ovo ubrzo da liči na divlji Zapad, što se ne može reći da je isto bilo i za vakcine - navela je ona. 

Zato je reagovala i Svetska zdravstvena organizacija (SZO), koja je poslala upozorenje proizvođačima za moguće nestašice u snabdevanju lekovima u zemljama u razvoju, iako je ranije navedeno da će do njih medikamenti doći u drugoj polovini 2022.  

- Ako dođe do prekida u lancu snabdevanja, to će samo da reflektuje ono što smo imali i sa vakcinama. To je parodija - istakao je Piter Majdarpuk iz organizacije Javni građanin.  

Foto: Tanjug/AP

Dramatično upozorenje na Vašington postu 

Inače, dok se vakcine koriste pre infekcije koronavirusom, medikamenti Paxlovid i molnupiravir se pripisuju nakon pojave prvih simptoma zaraze i napravljeni su tako da sprečavaju komplkaciju oboljenja, kao i hospitalizaciju i smrtni ishod. Oba je odobrila Američka agencija za hranu i lekove, međutim, pokazalo se da imaju nešto manju efikasnost u praksi nego što su prvobitne studije iz novembra prošle godine pokazale. 

Obe kompanije, i Fajzer i Merk, složile su se da će licence za lekove podelili sa odeljenjem Ujedinjenih nacija (UN) kako bi se ubrzala proizvodnja i efikasnost u distribuciji lekova. 

Prve su svoje zalihe lekova, podrazumeva se, obezbedile SAD, koje su od ukupno 26 miliona doza kupile 20, plativši za to vrtoglavih 10 milijardi dolara. Pritom, prema očekivanjima Fajzera, ta kompanija će do druge polovine 2022. proizvesti 30 miliona doza, a ukupno 120 miliona do kraja godine. 

- SAD će 10 miliona biti isporučeno do juna, a ostalih 10 do septembra - otkrio je portparol Fajzera Kit Longli.  

 Merk, s druge strane, ima značanije manje porudžbina - 8,6 miliona doza iz 15 zemalja, od kojih je 12 visokorazvijenih i dve su u nivou "srednjeg" razvoja. Očekivana ukupna proizvodnja u ovoj godini je 30 miliona doza. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mickey

15.01.2022 14:01

Svet je totalno poludeo, iz laboratorije pustili virus i kažu biće rata, uvek je bilo rata i biće ga...šta je tu novo?

Odgovori 16 1