AKO UĐE U ATMOSFERU IZAZVAĆE EKSPLOZIJU KAO NEKOLIKO NUKLEARNIH BOMBI! Novo dramatično upozorenje naučnika: Asteroid stiže 24. januara!

Autor: Republika

Svet

14.01.2022

14:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliko nebesko telo prečnika i do 190 metara juriša ka našoj planeti brzinom od 4,31 kilometra u sekundi, saopštila je NASA.

AKO UĐE U ATMOSFERU IZAZVAĆE EKSPLOZIJU KAO NEKOLIKO NUKLEARNIH BOMBI! Novo dramatično upozorenje naučnika: Asteroid stiže 24. januara!

Foto: Tanjug/AP

Još jedan ateroid juriša ka Zemlji

Asteroid 2017 iks-ce 62, prečnika 190 metara, koji bi, ukoliko uđe u atmosferu izazvao eksploziju kao nekoliko nuklearnih bombi, približiće se Zemlji 24. januara.

Prema podacima službe NASA za praćenje asteroida, taj svemirski "kamen" slične je veličine kao onaj koji je izazvao eksploziju poznatu kao Tunguski događaj 1908. u Rusiji. 

U pitanju je bio najjači udar iz svemira zabeležen u novije doba. Ne zna se pouzdano da li se na Zemlju obrušio asterod ili kometa, ali telo je doletelo iz svemira i eksplodiralo na visini od pet do 10 kilometara od tla. Eksplozija je imala snagu između 10 i 20 megatona TNT i bila je hiljadu puta jača od atomske bombe koja je unuštila Hirošimu.

Tunguska eksplozija je registrovana na području cele Evrope i u Aziji. Oscilacije u atmosferskom pritisku, koje su usledile nakon udara, zabeležene su u Britaniji, a velike američke opservatorije su izvestile da je prozirnost neba mesecima nakon eksplozije bila smanjena.

I pored svega toga, nema podataka o ljudskim žrtvama tog događaja, pre svega jer se eksplozija dogodila u nenastanjenom području. Procenjuje da je meteorit stigao na Zemlju četiri sata i 47 minuta kasnije ceo Sankt-Peterburg bi bio uništen.

Što se tiče asteroid 2017 iks-ce 62, koji se kreće brzinom od 4,31 kilometra u sekundi, on će se pribiližicti Zemlji na udaljenost od sedam miliona kilometara i mogućnost sudara je veoma mala, navodi SPutnjik. Ipak, naučnici uvek ističu da je oprez neophodan. 

Inače, poslednja zabeležena eksplozija asteroida bila je ona iznad Čeljabinska u Rusiji 2013, kada je asteroid prečnika 17 metara eksplodirao u atmosferi.

- Eksplozija asteroida prečnika između 84 i 190 metara izazvala bi eksploziju od oko 12 megatona, što je snaga nekoliko nuklearnih bombi, odnosno 800 puta više nego eksplozija nuklearne bombe iznad Hirošime - piše „Džerusalem post“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading