UKRAJINCI SE SAVETUJU SA HRVATIMA KAKO DA SPROVEDU NOVU OLUJU! Sergej Lavrov nikad brutalniji: PROTERALI SU 200.000 SRBA I UNIŠTILI KOSOVO!

Autor: Republika

Svet

14.01.2022

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izneo je neverovatne tvrdnje na svojoj godišnjoj konferenciji, žrstoko optuživi Zapad za mnoge zločine.

UKRAJINCI SE SAVETUJU SA HRVATIMA KAKO DA SPROVEDU NOVU OLUJU! Sergej Lavrov nikad brutalniji: PROTERALI SU 200.000 SRBA I UNIŠTILI KOSOVO!

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov na konferenciji raskrinkao pakleni plan Zapada

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov održao je svoju godišnju konferenciju za novinare i tom prilikom brutalno odgovorio na sve pretnje njegovoj zemlji, koristeći pritom zastrašujuće primere iz istorije koji se vezuju za Srbiju i Srbe, navodeći da Zapad sada po ugledu na te primere planira nove zločine nad Rusima. 

"Imamo informacije da se kuje plan B" 

Kako je poručio, Sjedinjene Američke Države i NATO su naišle na tvrd orah, te da im neće poći za rukom da iskoriste Ukrajinu za sprovođenje svojih paklenih planova. Ponovio je, međutim, ta ta bivša republika SSSR nije nimalo žrtva u njihovim međusobnim odnosima, već da je reč o zemlji koja otvoreno preti proterivanjem Rusa sa svoje teritorije. 

- U Kijevu se razgovara o planu B. Čak se ministar spoljnih poslova te zemlje Dmitrij Kuleba savetovao sa Hrvatima o njihovom iskustvu sa takozvanom operacijom "Oluja" nakon koje se 200.000 Srba našlo van svoje otadžbine i nakon što su bili primorani da postanu izbeglice - otkrio je Lavrov odgovarajući na pitanje kako bi mogla da se razreši aktuelna kriza na relaciji Kijev-Moskva, usled koje Zapad žestoko napada rusku stranu i optužuje je da planira invaziju na susednu Ukrajinu. 

- Rusija nikada, nijednom, nigde, ni javno, ni iza zatvorenih vrata nije pretila ukrajinskom narodu. A gospodin Zelenski i njegovi saradnici to otvoreno čine. Već sam navodio primer kada je Zelenski tražio od Rusa da se gube iz Ukrajine. To je direktna pretnja - rekao je ruski zvaničnik i zapitao se i šta ako Zelenski ozbiljno odluči da upotrebi Oružane snage Ukrajine da protera ruske stanovnike.

- Tamo ima stranih vojnika, i to mnogo. Ne na hiljade, kako neki pogrešno govore, ali tamo je nekoliko stotina Amerikanaca, Britanaca i drugih. Odlično razumemo da sve što Zapad radi u smislu pumpanja Ukrajine oružjem, stvara kod vlasti te zemlje dodatno iskušenje da pređe na nasilne metode rešavanja pitanja na istoku Ukrajine. Za nas je to apsolutno neprihvatljivo iz očiglednih razloga - ocenio je Lavrov, prenosi Sputnjik. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Poslao moćnu poruku i Evropskoj uniji 

Lavrov je odgovarao i na pitanja u vezi sa angažmanom Evropske unije (EU) u rešavanju gorućih pitanja na Starom kontinentu, naglasivši kako je taj savez već pokazao koliko je nemoćan. Ponovo se pozvao na slučaj koji je u direktnoj vezi sa našom zemljom, navodeći da Brisel nije uspeo da učini ništa konstruktivno po pitanju dijaloga Beograda i Prištine za rešenje kosovskog pitanja.  

Još 2013. je postignut Sporazum o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji čime bi Srbi na severu pokrajine dobili ozbiljna prava po pitanju autonomije, ali se to ni danas nije dogodilo. Slična pitanja, kao u sporazumu Beograda i Prištine, sadržana su i u Minskom sporazumu za rešavanje krize na jugoistoku Ukrajine, u čemu su takođe učestvovale zemlje EU.U oba slučaja se ti dogovori ne sprovode u delo - podsetio je Lavrov. 

Upitan da prokomentarše američkož-ruske razgovore o bezbednosnim garancijama na kojima je insistirala Moskva, a koji su danas okončani bez većeg pomaka, čelnik ministarstva spoljnih poslova vlade u Kremlju je naveo da se situacija ne popravlja jer NATO nastavlja sa svojom agresivnom politikom. 

Situacija se ne popravlja, akumulira se konfliktni potencijal. Zapadne kolege doprinose tom negativnom razvoju situacije potkopavanjem arhitekture međunarodnih odnosa koja je bazirana na osnivačkoj povelji UN budući da nastoje da zamene međunarodno pravo sopstvenim pravilima - kazao je on.

"Bili smo mnogo strpljivi, sad je dosta" 

Govoreći o tome šta bi se dogodilo u slučaju da Zapad odbaci ruske predloge o bezbednosnim garancijama, Lavrov je rekao da je sada o tome govoriti kontraproduktivno, ali da će Moskva svakako u tom slučaju oceniti situaciju i doneti odluke u skladu sa svim postojećim faktorima.

- Ponestalo nam je strpljenja. Znate, mi smo veoma strpljivi. Međutim, dosta smo uprezali našu zapregu, vreme je da krenemo. Sad čekamo da nam iz te druge zaprege daju konkretne odgovore na naše predloge - rekao je Lavrov i odgovorio i na pitanje zašto je Rusija baš sad iznela pitanje o neširenju NATO-a na Istok.

- Imamo osnova da smatramo da će u narednih nekoliko meseci u blizini ruskih granica biti pojačano prisustvo vojske pod izgovorom situacije u Ukrajini. Zahtevi Zapada da se ruska vojska vrati u svoje kasarne kategorički ne odgovara interesima Rusije. Zapad je otišao predaleko - istakao je on i poručio Zapadu kako je njegova zemlja spremna na bilo kakve sankcije. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vlada

14.01.2022 12:21

Pa neka probaju....Dobice k.......