PROPAST PREGOVORA! PUTIN ZAGRMEO: ŽELE DA SATERAJU RUSIJU U ĆOŠAK, A TO NEĆE MOĆI! Dramatično upozorenje Poljske: Evropa je pred RATOM!

Autor: Republika

Svet

14.01.2022

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Analitičari nemaju mnogo nade u bolje odnose između Zapada i Rusije čak i nakon jednonedeljnih pregovora dve strane u Briselu, Beču i Ženevi, a posebno su zabrinute pojedine evropske zemlje, strahujući od izbijanja novog sukoba.

PROPAST PREGOVORA! PUTIN ZAGRMEO: ŽELE DA SATERAJU RUSIJU U ĆOŠAK, A TO NEĆE MOĆI! Dramatično upozorenje Poljske: Evropa je pred RATOM!

Foto: Tanjug/AP

Mađarska je odbila zahtev SAD i NATO da ide protiv Putina

Ruska Federacija na čelu s predsednikom Vladimirom Putinom žestoko će odgovoriti na pokušaje Zapada da tu zemlju i njeno rukovodstvo satera u ćošak, a što je najevidentnije bilo tokom ovonedeljnih američko-ruskih pregovora u tri faze u Ženevi i Briselu, pri čemu su, kako ocenjuju moskovski mediji, svi pokušaji da se prevladaju razlike na relaciji Kremlj-Vašington-NATO na korak od propasti. 

Takva analiza izazvala je ozbiljnu zabrinutost u čitavom svetu, nakon čega je usledilo i dramatično upozorenje poljskog ministra spoljnih poslova Zbignjeva Raua, koji je ocenio kako je trenutka situacija u Evropi bliže izbijanju sukoba nego ikad u poslednjih 30 godina. 

On nije tokom obraćanja predstavnicima 57 članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) spomenuo Rusiju kao glavnu pretnju, ali je naveo niz sukoba u koji je navodno Moskva uključena.

- Čini se da je opasnost od rata na prostoru OEBS veća nego ikad u 30 godina - rekao je Rau u govoru iznoseći prioritete svoje zemlje dok ove godine bude predsedavala tom organizacijom.

- Već nekoliko nedelja suočeni smo s mogućnošću velike vojne eskalacije, pre svega u istočnoj Evropi. Trebalo bi da se usresredimo na mirno rešavanje sukoba u Ukrajini i oko nje, uz puno poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i jedinstva te zemlje unutar njenih međunarodno priznatih granica - poručio je političar iz Poljske, inače zemlje koja među članicama NATO najviše diže glas kada se radi o suočavanju s onim što smatra ruskim revizionističkim ambicijama na istoku Starog kontinenta. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Zbignjev Rau izneo je dramatično upozorenje pred članicama OEBS

Podsetimo, američko-ruski pregovori vođeni su u tri faze ove nedelje - u Ženevi bilateralno između predstavnika dve sile, u Briselu između Rusije i NATO i u Beču između Rusije i članica OEBS. Glavna tema bili su zahtevi Moskve u vezi s garancijama za njenu bezbednost, pri čemu Rusi traže od Alijanse da odustane od daljeg širenja na istok i uvlačenja novič članica, pre svega Ukrajine i Gruzije, u svoje redove.

Osim toga, ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov zatražio je opet da se Bela kuća pismeno izjasni o ruskim zahtevima, i to što pre, ali je generalno u krugovima bliskim Kremlju još pre nekoliko dana naglašeno kako se ne očekuje konkretniji napredak u prevladavanju suprotnosti sa Zapadom. To je potvrdio u sredu i generalnik sekretar NATO Jens Stoltenberg, priznavši da su razlike u stavovima sa Rusijom oko Ukrajine gotovo nepremostivi. On je, ipak, naveo kako je svetlo na kraju tunela to što su dve suprotstavljene strane konačno sele za pregovarački sto. 

- Vladimir Putin nije stvari postavio tako konkretno zato što je mislio da će Zapad odmah pristati na ruske uslove, već zato da pošalje poruku kako dolazi vreme novih podela karata u međunarodnim odnosima i za novo poglavlje globalnih odnosa - rekao je komentator agencija RIA novosti Pjotr Akopov. 

S druge strane, Dmitrij Suslov iz Centra evropskih i međunarodnih odnosa kaže kako SAD to veoma dobro shvataju i da upravo zato ne žele da razgovaraju o "novim principima bezbednosti".

- Rusija je poslala jasnu poruku da neće igrati po zapadnim pravilima i da se stvari menjaju. Takođe, Zapad mora da shvati da će Moskva naći kontraodgovor kada je u pitanju postsovjetski prostor. Direktno upozorava da u posetu Putinu stiže novi iranski predsednik Ibrahim Raisi i da u februaru ruski predsednik putuje u Peking kod Si Đinpinga - istakao je Suslovi i naveo kako Rusija shvata da ne može da ima pravo veta na poteze Alijanse, ali da joj je jasno da Ukrajina Zapadu služi samo za pritisak na nju. 

Interesantno je da analitičar moskovskog Karnegi centra Aleksandar Gabujev smatra da prijam Ukrajine i Gruzije u NATO sigurno neće biti na dnevnom redu u narednih pet, a najverojatnije ni deset godina, te da je Kijev talac zapadno-ruskih odnosa.

- Rusiji je važno da što duže traje to natezanje i to je smisao maksimalističkih zahteva Kremlja, a ne činjenica da to mogu da postignu - naveo je on. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nepremostive razlike na relaciji Putin-Stoltenberg 

Doduše, Gabujev navodi kako ne vidi razlog da Zapad odustane od svojih planova jer "Rusija nema mehanizme da ih na to natera". Naime, on smatra da bi ruska intervencija na Ukrajinu, koja je, prema njegovom mišljenju, malo verovatna, ili razmeštanje ruskih raketa po drugim zemljama samo pojačali američku vojnu i političku prisutnost u Europi.

- Rusija ima rešenje - da pristane na razgovore o smanjenju naoružanja u Evropi, kontroli nuklearnog naoružanja i raketama srednjeg i kratkog dometa i o pravilima o "mimoilaženju" aviona ratnih brodova. Uveren je da to ne bi zadovoljilo Moskvu i smatralo bi se čak i porazom ako ne bi uključivalo popuštanje u vezi sa širenjem NATO. Zato će se odnosi Rusije i NATO dodatno komplikovati, znatno više nego rusko-ukrajinski odnosi - smatra taj stručjak. 

Iznenada podignuta vojska na istoku Rusije


Istočni vojni okrug ruske vojske pokrenuo je iznenadnu proveru borbene gotovosti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Kako se navodi, ta vojna vežba omogućiće proveru spremnosti ruske vojske da rešava zadatke na velikim razdaljinama.

Najveća pažnja tokom manevara, prenosi Sputnjik, biće posvećena upravo mogućnostima transportne infrastrukture kada je reč o prebacivanjima vojske na velika rastojanja. To je zabrinulo Zapad koji optužuje Moskv u da pod okriljem zime u narednom periodu planida da na to Ukrajine prebaci teško naoružanje i otpočne invaziju na tu zemlju. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading