CENE OTIŠLE U NEBO, EKONOMIJA PRED PROVALIJOM: Ostvaruje se CRNI SCENARIO - NOĆNA MORA ZA BAJDENA I SAD!

Autor: Republika

Svet

13.01.2022

13:18

Američka ekonomija mogla bi da se nađe na kolenima ukoliko se nastavi rast potrošačkih cena, ocenjuje CNN u komentaru objavljenom u seksciji posvećenoj vestima iz ekonomije.

CENE OTIŠLE U NEBO, EKONOMIJA PRED PROVALIJOM: Ostvaruje se CRNI SCENARIO - NOĆNA MORA ZA BAJDENA I SAD!

Tanjug/AP

Potrošačke cene u Sjedinjenim Američkim državama porasle su u decembru 7% i ako se taj trend nastavi, američka ekonomija mogla bi da završi u provaliji, piše Paul R. La Monica, novinar CNN za ekonomska pitanja.

Sve poskupelo

Krajem 2021. godine cene u SAD porasle su po najvećoj stopi za poslednjih 40 godina - poskupelo je gotovo sve - gas, osnovne životne namirnice, automobili, nekretnine, a taj trend po svemu sudeći biće nastavljen, uprkos nagoveštajima da bi tokom ove godine moglo da dođe do preokreta.

Tanjug

 

Kako ističe CNN u analizi objavljenoj na svom portalu, pored neobuzdanog rasta cena dodatnu glavobolju stručnjacima i stratezima sa Vol strita zadaje i to što ekonomija usporava.

Ne može se poreći: inflacija je tu - ističe se u članku.

Prema pisanju CNN, u SAD bi uskoro mogla da se ostvari noćna mora svih - potrošača, kapitalista i Federalnih rezervi.

- Da ne pominjemo predsednika Džo Bajdena i Belu kuću. Pitajte samo bivšeg predsednika Džimija Kartera, koji je 1980. godine izgubio u izbornoj trci od Ronalda Regana, pre svega zbog vrtoglavog rasta cena gasa - navodi autor CNN.

Tanjug/AP

Bajden pred ozbiljnim problemom, cene u SAD nastavlju da rastu

Kako se ocenjuju, poseban problem predstavlja i to što Federalne rezerve praktično nemaju oruđe kojem bi se borile na dva fronta - i protiv inflacije i protiv usporavanja ekonomije i izlaska iz recesije.

- Najjače rešenje za ekonomski pad je smanjenje kamatnih stopa, ali one su skoro dve godine na nuli - objašnjava se pred kolikim izazovom se nalazi američka ekonomija i zašto bi mogla da u najskorije vreme u potpunosti kapitulira.

Kao posebna opasnost sa kojom američka privreda još uvek nije morala da se suoči u punom kapacitetu je i širenje omirkon soja koronavirusa, koji bi u jednom trenutku mogao da dovede do prekida lanca snabdevanja.

Omikron ugrožava oporavak

- Sve veći broj slučajeva omikron varijante kovida 19 mogle bi da ugroze nade za oporovak - konstatuje se.

Kako upozorava Majk Skordeles, američki ekonomski strateg, dodatni izvor zabrinutosti predstavlja i to što bi više cene mogle da potraju u dužem vremenskom periodu.

- Potrošaci mogu doći do tačke u kojoj neće plaćati više cene i to uzrokuje uništenje potražnje. Ipak, još nismo tamo - rekao je on.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading