NATO DUGUJE ZAHVALNOST PUTINU! Francuski mediji: Rusija je izvukla Alijansu iz stanja stagnacije!

Autor: Republika

Svet

12.01.2022

17:37

NATO, koji je upao u stanje stagnacije, morao je da se „razdrma” nakon što je Rusija iznela predloge o bezbednosti, piše francuski list "Mond".

NATO DUGUJE ZAHVALNOST PUTINU! Francuski mediji: Rusija je izvukla Alijansu iz stanja stagnacije!

Tanjug/AP

Vladimir Putin poslao nikad jasniju Zapadu o našoj zemlji

"Alijansa je dužna da zahvali predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za to što ju je vratio u centar glavnih geostrateških problema", navodi se u članku.

Autor je podsetio na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o "moždanoj smrti" organizacije.

Prema njegovom mišljenju, u to vreme u Evropi članice Alijanse nisu radile ništa osim što su se svađale u vezi sa doprinosom svake od njih zajedničkoj odbrani, ali će sada NATO morati da se angažuje u svojim glavnim aktivnostima i da vodi dijalog sa Rusijom.

Tanjug/AP

Emanuel Makron

Podsetimo predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je ranije u intervjuu za britanski "Ekonomist" da je NATO "na samrti", a da se Evropa nalazi na ivici ponora. On je tada upozorio članice EU da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Američke Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja-članica NATO-a, prenosi Sputnjik.

Takođe je ocenio da bi njegove primedbe mogle da pomognu da se otpočnu pregovori u Alijansi o važnim strateškim pitanjima.

U Ženevi su 9-10. januara održane konsultacije Rusije i SAD o predlozima Moskve o bezbednosnim garancijama, nakon čega je danas prvi put nakon dve godine održan sastanak Saveta Rusija-NATO u Briselu. Pretpostavlja se da će ruski predlozi biti razmatrani i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.
 

Komentari (1)

Loading
mm

12.01.2022 18:56

Koja glupost.Do 2000 godine Rusija vojno gotvo da nije ni postojala,ekonomski totalno urnisana.Kina je bila petorazredna vojna sila.Pa ne videsmo tada da je nato raspušten,već dolazi do najveće ekspanzije.Podla zamena teza.Rusija i Kina tek tada posle 2000 te kreću da jačaju,baš zbog nato ekspanzije i nemilosrdnog kršenja svih prava.Da bi bilo mira na planeti nato mora da nestane ili će čovečanstvo da nestane.