RUSIJA POD BUDNIM OKOM! Avioni obleću oko KLAINJINGRADA dok se vode razgovori u sedištu NATO

Autor: Republika

Svet

12.01.2022

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok delegacije NATO pakta sa jedne i Rusije sa druge strane razgovaraju u sedištu Alijanse u Monsu oko Ukrajine i nagomilavanja ruskih snaga na granici sa tom državom, iznad ruske enklave na severo-istoku Evrope oko Kalinjingrada u toku je opsežno izviđanje ove izdvojene ruske teritorije u samom srcu NATO i EU.

RUSIJA POD BUDNIM OKOM! Avioni obleću oko KLAINJINGRADA dok se vode razgovori u sedištu NATO

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Samuel Rogers

Vladimir Putin na udaru aviona koje je poslao Jens Stoltenberg

Tako je aplikacija Flajt radar zabeležila da oko same enklave letel čak dva američka aviona specijalizovana za elektronsko izviđanje i praćenje komunikacijaRC-135W Rivet Joint sa kodnim pozivom JAKE11, RC-12X sa kodnim pozivom Guardrail, koji je inače 2019. letelo blizu granica Srbije tokom vežbe Slovenski štit 2019.. Ovim avionima pridružio se i Gulfstream IV SVF623 Švedskog RV, koja inače nije članica NATO, ali intenzivno sarađuje sa Alijansom.

Podsetimo izviđački avioni NATO članica do sad su uglavnom leteli uz ukrajinsko-rusku granicu i uz samu obalu Krima i Crnog Mora. Ovo je po prvi put da su avioni u intenzuivnom osmatranju ruske enklave Kalinjingrad, gde Ruska Federacija ima postavljene taktičke balističke rakete tipa Iskander M dometa 500 kilometara i krstareće rakete dometa 2.500 km.

 

 

Ova verzija "iskander M" sa raketom R-500 dobila je još bolje ocene. Reč je o poboljšanom sistemu koji za sada nije namenjen izvozu. Usavršavanje se odnosi na novu raketu povećane preciznosti od neverovatnih jedan metar na poligonskim ispitivanjima. Iako raketa R-500 ima 30 odsto kraći domet nudi visoku preciznost i nezaustavljivost.

Usavršena varijanta "iskander M" biće oslonac u borbi protiv najavljenog američkog antiraketnog štita. Pretpostavka je da bi sistem "iskander" dejstovovao po radarskim postorojenjima antiraketnog štita i onesposobio ih za pružanje informacija o lansiranju i putanji leta balističkih raketa «Topolj». "Iskander M" predstavlja novo oružje koje će, kako Rusi tvrde, služiti za odvraćanje u lokalnim konfilktima jer je njegov domet dovoljan da pogodi bilo koji neprijateljski vitalni cilj u okruženju.

Prve isporuke ovog sistema krenule su 2007. godine. Prvi operativni bataljon proglašen je 21. jula 2010. godine u enklavi Kalinjingrad na samoj granici sa Poljskom.

Republika

Foto: profimedia

 

A, onda je došla ta famozna 2018. i svašta oko sporazuma o ograničenju raketa srednjeg dometa INF, koji su 8. decembra1987. potpisali američki i sovjetski predsednik. Sporazum o likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa od 500 do 5.500 kilometara bio je vremenski neograničen i pod strogom kontrolom. Sovjetski Savez je iz Evrope uklonio i uništio 270 raketa SS-20, svaku sa po tri bojeve glave dometa 5.000 km, 112 projektila SS-4 dometa do 2.000 km, 265 taktičkih raketa „luna" i SS-2 21 točka, 265 raketa „skad", SS-23 i SS-12. Amerikanci su uklonili 108 balističkih raketa „peršing II" dometa 1.800 km, 464 krstareće rakete „tomahavk" dometa 2.500 km i 72 balističke rakete „peršing I" te 163 projektila tipa „lens" dometa 110 km. U okviru sporazuma Gorbačov je pristao da se ne broje rakete, već bojeve glave na njima, čime je izašao u susret Amerikancima. Sovjetski generali su to nevoljno prihvatili. Sporazum o eliminaciji raketa malog i srednjeg dometa predviđao je uništenje ne samo aktivnih nego i rezervnih raketa i njihovih delova. Ali samo američkih i ruskih. Ugovor nije obuhvatao projektile oko 20 zemalja, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Severna Koreja, kao i Iran, koji pokušava da konstruiše rakete srednjeg dometa. Zato je i dobio naziv „dupla nula". Posle 34 godine sprazum je otišao u zaborav. Amerikanci su optužili Rusiju da je prekršila dogovor kada su rakete Iskander -K i M zamenje krstarećim raketama 9M729 firme Inovator, čije razvoj je završen 2014, a trestiranje 2016. Januara 2019. ova krstareća raketa po prvi put prikazana je pred stranim vojnim atašeima. Na Zapadu dobila je oznaku SSC-8.

(Republika/A.Mlakar)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading