DRAMATIČNO UPOZORENJE SZO ZA NAREDNIH ŠEST DO OSAM NEDELJA: Omikron je previše snažan, Evropa treba da se spremi za NAJGORE!

Autor: Republika

Svet

11.01.2022

13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef SZO za Evropu Hans Kluge izneo je nova saznanja o omikron soju i naglasio da bi svet trebalo da je lako od opuštanja.

DRAMATIČNO UPOZORENJE SZO ZA NAREDNIH ŠEST DO OSAM NEDELJA: Omikron je previše snažan, Evropa treba da se spremi za NAJGORE!

Foto: Tanjug/AP

Omikron soj donosi mnoštvo problema

Omikron varijanta koronavirusa na putu je da zarazi više od polovine Evropljana u narednih šest do osam nedelja, a KOVID-19 još ne bi trebalo tretirati kao endemičnu bolest poput gripa, glasi dramatično upozorenje čelnika Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

U Evropi je u prvoj nedelji 2022. potvrđeno više od sedam miliona novozaraženih koronavirusom, dvostruko više nego pre dve nedelje. To je novinarima rekao šef SZO za Stari kontinent Hans Kluge.

- Ovim tempom, Institut za metriku i procene u zdravstvu prognozira da će više od 50 odsto populacije u tom delu sveta biti zaraženo omikronom u narednih šest do osam nedelja - rekao je Kluge, pozivajućik se na podatke istraživačkog centra Univerziteta Vašington i navodeći kako bi svi trebalo da budu spremni na najgori scenario. 


Inače, pedeset od 53 zemlje u Evropi i srednjoj Aziji potvrdilo je slučajeve zaraze omikronom, međutim, pojavili su se dokazi da taj soj više pogađa gornji respiratorni trakt nego pluća, uzrokujući samim tim blaže simptome od prethodnih varijanti. SZO ipak napominje da treba sprovesti dodatna istraživanja kako bi se to i dokazalo.

Španski premijer Pedro Sančez rekao je u ponedeljak da je možda vreme da se promeni način na koji se prati razvoj pandemije i da se koristi metoda slična gripu jer je pala smrtnost. To bi značilo da se bolest tretira kao endemična, a ne pandemična, odnosno da se ne beleži svaki slučaj zaraze i da se ne testiraju svi ljudi sa simptomima.

SZO ipak smatra da su potrebna daetaljnija istraživanja kako bi se utvrdilo da li postojeće vakcine pružaju zaštitu protiv KOVIDA-19 i njegove omikron varijante. Kako je navedeno, još se ne zna da li je potrebno posebno cepivo za varijantu koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi. 

- Potrebna su dalja istraživanja da bi se bolje razumelo kako omikron izbegava imunitet stvoren vakcinom i zarazom, kao i omikronove odgovore na cepiva - naveo je Kluge.

Podsetimo, analiza britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost pokazala je da buster doze vakcina pružaju visok nivo zaštite starijima od teških oblika bolesti, ali da je trajanje zaštite od blaže simptomatske infekcije kraće i da opada na oko 30 odsto za oko tri meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading