SVET NA IVICI, BRITANIJA SE SPREMA ZA TREĆI SVETSKI RAT! Ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva izdao dramatično upozorenje: RAT S PUTINOM JE SVE BLIŽE!

Autor: Republika

Svet

11.01.2022

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski ministar odbrane Ben Volas je nakon prvog dana rusko-američkih razgovora o bezbednosnoj situaciji u svetu izneo nimalo optimistična uverenja.

SVET NA IVICI, BRITANIJA SE SPREMA ZA TREĆI SVETSKI RAT! Ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva izdao dramatično upozorenje: RAT S PUTINOM JE SVE BLIŽE!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin na meti Džonsonovih špijunskih aviona

Zapad mora da bude spreman na najgore jer se konflikt s Ruskom Federacijom i njenim predsednikom Vladimirom Putinom sve više nazire, glasi dramatično upozorenje britanskog ministra odbrane Bena Volasa, koji se oglasio nakon početka pregovora američkih i ruskih zvaničnika u Ženevi s ciljem rešavanja bezbednosnih pitanja u svetu, kao i davanja bezbednosnih garancija Moskvi na kojima insistira Kremlj. 

Budući da razgovori u švajcarskom gradu, za koje je planirano da traju nedelju dana, nisu protekli u najboljem redu, te da nije bilo pomaka u rešavanju zategnute situacije na relaciji Zapad-Rusija, Volas smatra da je to jasan znak ozbiljne, preteće međunarodne krize.

Zamenik šefa diplomatije Ruske Federacije, Sergej Rjabkov, koji predstavlja delegaciju svoje zemlje u Ženevi poručio je jasno sagovornici Vendi Šerman, zamenici američkog generalnog sekretara, da SAD treba da se povuku od Ukrajine jer "njihovo prisustvo dovodi u opasnost čitavu Evropu". 

- Britanija će ustati protiv svih nasilnika - poručio je odlučno Volas aludirajući na Rusiju kao na navodnog agresora.

Takve njegove izjave britanski portal San ocenio je kao najmračnije istupanje ministra otkad je ušao u sastav britanske vlade. 

- Ništa ne bi trebalo da odvrati Britaniju od toga da stane u odbranu onih koji nisu u mogućnosti da se sami brane. Zapad mora da ustane protiv Rusije koja planira agresiju na svoje susede - dodao je još britanski ministar odbrane i citirao nekadašnju britansku premijerku Margaret Tačer: 

- Moramo da budemo nepokolebljivi i da se ne kolebamo kako bi rekla Margaret Tačer - naglasio je Volas i poručio kako je istorija prepuna priča onih koji su pocenili moć "malog ostrva" (prim. aut. Britanije). 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ben Volas zabrinut za situaciju u svetu 

Podsetimo, Zapad već nedeljama unazad optužuje Kremlj da nagomilava vojne snage na ukrajinskoj granici, te da planira invaziju na tu zemlju, iako je Putin lično istakao kako nikada nisu postojale namere. 

To je u ponedeljak na samitu u Ženevi ponovio i Rjabkov, navodeći da SAD i NATO uporno pokušavaju da Ukrajinu uvuku u Alijansu, iako se taj Savez godinama unazad obavezao da se neće širiti na istok. Iz tog razloga je Rusija krajem 2021. poslala Americi zahtev za održavanjem samita na visokom niviu kako bi se razmotrile mogućnosti da NATO odustane od daljeg približavanja ruskim granicama, kao i od uvlačenja novih članica u svoje okvire, ali i kako bi se dalo obećanje Moskvi da Ukrajina nikada neće ući u najmoćniji vojni savez na svetu. 

- Trupe se i dalje nagomilavaju na granici s Ukrajinom, dok istovremeno raaste strah od toga da se Vladimir Putin sprema za kratak, oštar rat - navodi San, šireći u britanskoj javnosti uverenja o navodnoj ruskoj agresiji. 

Što se tiče američko-ruskog sastanka u Ženevi, on je završen ponavljanjem izjava koje su se na sličan ili na identičan način nizale i u godini iza nas. Rjabkov je tražio da NATO odustane od ideje uvlačenja Ukrajine u svoje okvire i da je sada potez na tom savezu, dok je Šermanova ponavljala da će se Rusija provesti mnogo gore nego 2014. kada su joj uvedene sankcije zbog pripajanja poluostrva Krim. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg optužio Rusiju za agresivno ponašanje 

A da je konflikt zbog Ukrajine stvaran, upozorio je ranije i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

- Rusko gomilanje trupa nije obustavljeno. Tamo je sve više vojnika, sve više oružja. Rizik od konflikta je stvaran. Ruske agresivne akcije ozbiljno ugrožavaju evropski mir - istakao je on, dok se po tom pitanju juče oglasilo i britansko ministarstvo psoljnih poslova koje je Ruskoj Federaciji poslalo saopštenje i pozvalo tu zemlju "da prestane s agresivnim ponašanjem i ostavi svoje susede da sami odlučuju o sopstvenoj sudbini". 

- Bilo koja akcija usmerena protiv Ukrajine imala bi dramatične posledice - stoji u saopštenju. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Сања

11.01.2022 10:31

Ви да Ратујете против најмоћније Земље Света Русије! То би био почетак вашег Краја

Odgovori 39 2
Khm

11.01.2022 14:02

Probali su mnogi da slome Pravoslavlje, ali im Bog dobri nije dao...neće ni sad!

Odgovori 36 2
Vlada

11.01.2022 23:48

Pa ovoga puta to vase malo ostrvo bi nestalo sa mape! Mislis li o tome nesreco jedna!

Odgovori 14 2
Dragan

12.01.2022 10:23

Nato da se vrati u stanje pre pada berlinskog zida za njihove ratne huškaće da se oformi sud. Da srbiji i ostalim zemljama plate ratnu odštetu. I sve zemlje nastale njihovom voljom da se izbace iz un i ostalih organizacija i bice. Mir

Odgovori 12 1