AMERIKANCI SU NA NAS BACILI 928 NUKLEARNIH BOMBI, UMIREMO, A O TOME SVI ĆUTE! Stravična priča plemena koje nestaje na tlu SAD: Mom dedi je pred smrt otpadala koža!

Autor: Republika

Svet

10.01.2022

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ijan Zabarte, jedan od vođa plemena Šošoni, otkrio je sav užas koji se nad njegovim narodom na tlu Amerike sprovodi čitavih 40 godina, naglasivši da su posledice katastrofalne, a da niko ne može da im pomogne.

AMERIKANCI SU NA NAS BACILI 928 NUKLEARNIH BOMBI, UMIREMO, A O TOME SVI ĆUTE! Stravična priča plemena koje nestaje na tlu SAD: Mom dedi je pred smrt otpadala koža!

Foto: Youtube/RT, Tanjug/Ap, Profimedia

Ijan Zabarte izneo jezive detalje američke prakse u Nevadi

Sjedinjene Američke Države sprovele su čak 928 nuklearnih testiranja na sopstvenom tlu i to na mestu koje naseljava starosedelačko pleme Šošoni, čiji je jedan od lidera, Ijan Zabarte, sada optužio američku administraciju da joj je cilj da s lica zemlje satre jedan čitav narod, a da o tome svi ćute.

Zabarte je zato pokrenuo kampanju kojom želi da razotkrije šta njegovo pleme trpi već godinama unazad, tražeći istovremeno pomoć zbog svakodnevnih stravičnih gubitaka i umiranja ljudi od posledica radijacije i trovanja zemlje najrazličitijim toksičnim otpadom. 

Nuklearna testiranja sprovedena su u poslednjih 40 godina, od kojih je oko 100 u atmosferi i 800 ispod zemlje. Njihova ukupna snaga je 620 kilotona, a poređenja radi, tokom bombardovanja Hirošime oslobođena je snaga od 13 kilotona. Sve bombe eksplodirale su na zemlji Šošona koja se prostire od Doline smrti u pustinji Mohave na istoku Kalifornije, do Jelouston nacionalnog parka u Vajomingu. Godine, 1951. američka vlada je na toj teritoriji, tačnije na području koje naseljavaju Zapadni Šošoni, osnovala poligon za testiranje nuklearnog oružja. Ni prelazak na podzemne nuklearne probe 1962. nije mnogo popravio stvari.

Okupiraju nam zemlju, kradu nam mogućnosti i očekuju da umremo. Pokušavamo da se uhvatimo ukoštac sa tim i razumemo šta nam se desilo, da nađemo načine da to zaustavimo, popravimo i sprečimo da se dogodi u budućnosti - rekao je Zabarte, inače poglavica zapadnih plemena nacije Šošona, ističući da je testiranje nuklearnog oružja do sada ubilo na hiljade ljudi. 

 

 

- Mom dedi je koža počela da otpada zbog autoimune bolesti, a ubrzo je preminuo od srčanog udara. Mnogi njegovi rođaci imali su težih srčanih problema već u mladosti, a dvoje dece blizanaca njegovog rođaka umrli su sa samo 11 godina. Moja porodica ima visoku incidenciju raka štitne žlezde, ali ne možemo da pratimo zdravlje pojedinaca jer nemamo dovoljno kapaciteta. SAD ne žele da proučavaju štetne posledice koje su ostavile na naše zdravlje. Mada to ne bi bilo ništa drugačije nego da nacistička Nemačka proučava posledice koje je ostavila na Jevreje. Toliko je to daleko od ispravnog. Moramo to sami da uradimo i potrebna nam je pomoć - poručio je Zabarte, prenosi Sputnjik.

Prema rečima poglavice, nacija je godinama preživljavala mnoge incidente, a jedan od njih je i „Majti ouk“, u kom je 1986. razna oprema vredna 32 miliona dolara izložena zračenju u podzemnim tunelima kako bi se otkrio uticaj radijacije. Međutim, radijacija je "iscurila" iz tunela.

- Taj incident se dogodio samo nekoliko nedelja pre Černobilja i mnogi stručnjaci tvrde da su američke vlasti iskoristile nesreću u sovjetskoj nuklearnoj elektrani kako bi prikrile povišen nivo zračenja iz „Majti ouka“ - istakao je Zabarte i dodao kako se mnogo skrivenih aktivnosti i danas sprovodi na njihovoj zemlji, a da Šošone sve zabrinjava pitanje odlagališta za visoko-radioaktivni nuklearni otpad, planiran u Juka planinama još 1987. godine.

Projekat je nekoliko godina kasnije odobrila administracija predsednika Baraka Obame, a Šošoni se i danas bore protiv njega.

- Imamo nameran čin vlade SAD da uništi način života mog naroda, moje porodice, u odnosu na našu imovinu, našu svetu zemlju. SAD su razvile sistemski proces da nas etnički očiste sa naše zemlje, da uzmu sav profit sa nje i daju ga drugim Amerikancima. Da bismo dokazali genocid, moramo da razmotrimo šta je namera. A namera je kultura skrivanja - naveo je Zabarte i dodao kako je vlada SAD za uništavanje zemlje okrivila Šošone i njihov način života, a ne nuklearne testove.     

- Ukrali su nam konje, ukrali su nam sredstva za život, nemamo poslova, nemamo mogućnosti, SAD su nam ukrale ekonomiju, lov, ribolov i načinile su nas uljezima na sopstvenoj zemlji - naveo je on. 

Inače, Šošoni su 1863. potpisali Sporazum Rubi doline koji je federalnoj vlasti dao određena prava na njihovoj zemlji, međutim, kako sada tvrde, nisu Americi dali pravo da im oduzme imovinu.

- Nikada ne bismo potpisali sporazum koji bi doveo do našeg potpunog uništenja - naglasio Zabarte, koji živi u Las Vegasu, ali vodi centar za lečenje u Dolini smrti i iz prve ruke je upoznat sa zdravstvenim rizicima sa kojima se suočavaju njegovi sunarodnici posle decenija izloženosti nuklearnom oružju. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading