PAKAO OMIKRONA - ZEMLJA KOJA JE BILA LIDER U BORBI PROTIV PANDEMIJE GRCA U UŽASU: U ovom talasu će nam se zaraziti 40% stanovništva, KOLAPS SISTEMA ZA TESTIRANJE!

Autor: Republika

Svet

10.01.2022

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prava drama nastupila je nakon ogromnog broja inficiranih omikron sojem, koji se prenosi brže nego delta varijanta, kao i nakon otvaranja granica zemlje za nevakcinisane.

PAKAO OMIKRONA - ZEMLJA KOJA JE BILA LIDER U BORBI PROTIV PANDEMIJE GRCA U UŽASU: U ovom talasu će nam se zaraziti 40% stanovništva, KOLAPS SISTEMA ZA TESTIRANJE!

Foto: Tanjug/AP

Vlasti u Izraelu zabrinute su za najugoženiju populaciju iako je uglavnom vakcinisana

Izrael je bila zemlja koja se od početka pandemije koronavirusa najbolje borila s tom pošasti, a kada je u pitanju vakcinacija, nije bilo zemlje koja je mogla da se meri sa njom. 

Međutim, situacija se umnogome promenila s nastankom novih sojeva korone, što je postalo evidentno još tokom "vladavine" delte, a kulminiralo je sa širenjem omikrona zbog kog je danas reagovao i izraelski premijer Naftali Benet, priznavši da će se tokom najnovijeg talasa pandemije najverovatnije zaraziti čak 40 odsto stanovništva iako je skoro 90 odsto građana vakcinisano. 

Takođe, prema njegovim rečima, zavladao je opšti haos na mestima za testiranje, gde je na snazi nestašica antigenskih testova. Situacija nije mnogo bolja ni sa PCR-om.     

Podaci izneseni na sastanku vlade pokazuju da će ovde, u Izraelu, između dva do četiri miliona građana ukupno biti zaraženo tokom ovog trenutnog talasa - napisao je Benet na Tviteru. 

Izrael, zemlja sa samo 9,4 miliona stanovnika, protekle nedelje je zabeležila gotovo četvorostruki broj zaraženih u odnosu na prethodnu. 

- Nedostatak mesta za testiranje stvorio je veliki pritisak na postojeće, zbog čega je vlada revidirala politiku testiranja i od petka odredila da PCR testovi budu namenjeni samo za rizične i starije od 60 godina - navode mediji i ističu kako je određeno da svi drugi moraju da rade antigentski test, bilo kod kuće ili kod lekara.

Međutim, pokazalo se da ni nova uputstva ne mogu da se prate jer su u domovima zdravlja širom zemlje zalihe antigenskih testova oskudne, a ljudi ih u redovima čekaju satima.

- Učinićemo sve što je moguće kako bi se izbeglo zatvaranje koje se nije pokazalo efikasnom merom protiv širenja visoko zarazne omikron varijante, a, s druge strane, zadao bi se težak udarac privredi. Naš cilj ostaje isti - održati privredu u funkciji što je više moguće i zaštititi najugroženije - poručio je Benet. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Naftali Benet, premijer Izraela 

Inače, Izrael je u nedelju počeo da pušta nevakcinisane posetioce u zemlju, šest nedelja nakon što je u potpunosti zatvorio svoje granice u pokušaju da se vakcinacijom i nabavkom lekova pripremi za neizbežni peti talas. 

Podaci ministarstva zdravlja pokazuju da je više od 4,3 miliona Izraelaca potpuno vakcinisano s tri doze, a da su 204 osobe u nedelju hospitalizovane u teškom stanju zbog KOVIDA-19.

U Izraelu je službeno zabeleženo više od 1,5 miliona slučajeva infekcije, uključujući 8.269 smrtnih ishoda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Tri Tacke

10.01.2022 11:51

To je dokaz da vakcine rade, da se samo njima mogu sprečiti teži oblici, da se samo njima može postići kolektivni imunitet... ali najbolja fora je što je američki sud naterao proizvođače vakcina da otvore svoja istraživanja efikasnosti sada, a ne 2090-te. Sada je jasno da su proizvođači mislili da će ovo da prođe kao svinjski i ptičiji grip, pa su uvalili bilo šta. Da nije tako bilo bi vakcina za nove sojeve - a nema ih. Ne brine to što ima toliko korisnih budala, nego što ih među lekarima ima toliko mnogo. Čovek koji ne zna struku nema ni moralnih kočnica, jer ne zna kada da zakoči.