OMIKRON OPASNIJI NEGO ŠTO SE MISLILO: SZO izdala važno upozorenje

Autor:

Svet

06.01.2022

16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visokozarazni omikron soj stvara manje opasan tok kovida nego globalno dominantni delta soj, ali ga ne bi trebalo okarakterisati "blagim", saopštili su danas čelnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

OMIKRON OPASNIJI NEGO ŠTO SE MISLILO: SZO izdala važno upozorenje

Foto: Tanjug/AP

Omikron soj donosi mnoštvo problema

Šef kliničkog menadžmenta SZO DŽenet Dijaz rekla je da su ranije studije pokazale da postoji smanjeni rizik od hospitalizacije zbog omikrona, u porednjenju sa deltom, preneo je Rojters.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Testiranje na koronu

 

Opasnost je manja, kako kod mladih, tako i kod starijih, dodala je Dijaz na konferenciji u sedištu SZO u Ženevi.

Direktor SZO Tedros Gebrejesus kazao je da omikron soj ne bi trebalo smatrati "blagim", jer širom sveta padaju negativni rekordi u broju obolelih, zdravstveni sistemi su preplavljeni i vlade se trude da "ukrote" virus, koji je do sada usmrtio više od 5,8 miliona pacijenata.

Još jedan soj, označen kao IHU, prvi put registrovan 2021. godine, takođe je soj koji SZO prati, ali on ne cirkuliše širom sveta, dodala je tehnički direktor SZO Marija van Kerkhove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading