VLADA PRESEKLA! Za osobe starije od 50 godina OBAVEZNA VAKCINACIJA, mera doneta JEDNOGLASNO!

Autor:

Svet

06.01.2022

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanska Vlada donela je meru kojom se od osoba starijih od 50 godina zahteva da se vakcinišu protiv korona virusa, pošto se zemlja suočava sa skoro svakodnevnim novim rekordima u broju infekcija izazvanih omikron sojem.

VLADA PRESEKLA!  Za osobe starije od 50 godina OBAVEZNA VAKCINACIJA, mera doneta JEDNOGLASNO!

Foto: Tanjug/AP

Vakcinacija, vakcina

- Želimo da zaustavimo rast infekcija i nateramo Italijane koji to još uvek nisu ,da se vakcinišu - poručio je premijer Mario Dragi na sastanku vlade u sredu.

Dragi je rekao i da je odluka o obaveznoj vakcinaciji za starije osobe doneta iz zabrinutosti da su u većem riziku od hospitalizacije i da bi se smanjio pritisak na bolnice i spasili životi".

Ranije tokom dana u Italiji je potvrđeno je 189.000 novih infekcija. Vlada je jednoglasno izglasala novu meru sa kojom, kako je rekao ministar javne uprave Renato Bruneta, Italija prednjači u Evropi, pošto je sada većina nevakcinisanih pacijenata u italijanskim odeljenjima intenzivne nege, koja se brzo popunjavaju.

Vakcinisano potpuno 78% stanovnika

Oko 78 odsto populacije Italije, koja ima oko 59 miliona stanovnika, u potpunosti je vakcinisano protiv korona virusa, a oko 36 odsto je dobilo treću dozu, za koju stručnjaci kažu da je ključni instrument u smanjenju mogućnosti da klinička slika obolelog zahteva intenzivnu negu ili dovede do fatalnog ishoda.

Republika

Foto: printscreen/instagram

 

Iz vlade nije saopšteno sa kakvim kaznama se suočavaju nevakcinisane starije osobe, ali je ministar zdravlja Roberto Speranca saopštio novinarima da će svi koji imaju 50 ili više godina biti proveravani da li imaju super zelenu propusnicu", pre nego što uđu na svoja radna mesta, a taj sertifikat je rezervisan za one koji su potpuno vakcinisani ili koji su se nedavno oporavili od kovid-19.

Propusnice od 15. februara

Zahtev za "super zelenom propusnicom" na radnom mestu za starije radnike u javnom i privatnom sektoru, stupa na snagu 15. februara, kako bi im se omogućilo da se potpuno vakcinišu ako nisu do sada.

Vlada je takođe odredila da svi koji rade na univerzitetima moraju biti vakcinisani, bez obzira na godine, a trenutno je vakcinacija obavezna za nastavnike u školama, zdravstvene radnike, pripadnike vojske i policije, bez obzira na godine.

Takođe je usvojena mera prema kojoj će svako ko radi ili dobija usluge u kozmetičkim salonima i sličnim ustanovama morarti da ima negativan test na korona virus, ako nije vakcinisan ili se nije nedavno oporavio od kovid-19. Isto pravilo važiće i za prodavnice u tržnim centrima i za banke i pošte, a apoteke i prehrambene prodavnice će biti izuzete od ovog pravila.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Saja

06.01.2022 16:14

Novi vid nacizma.

ns

16.01.2022 17:30

Ništa ja ovde ne razumem. Potpuno vakcinisani kao ste bocnuti 3x a propusnica važi 7-8 meseci. Šta posle. Čevrta? A zašto ako i vakcinisani umiru, koja je svrha? Svi mi imamo nokog oko sebe. Pogovo ako radi u većem kolektivu pa posmatra kako prolaze i jedni i drugi. Vreme će pokazati.