ŠOJGU REFERISAO PUTINU: Ruski vojni budžet 46, američki 700 milijardi!

Autor: Tanjug

Svet

22.12.2017

18:06

Vojni budžet Rusije za 2018. godinu iznosiće 46 milijardi dolara, saopštio je ministar odbrane Rusije, Sergej Šojgu, ukazavši da je vojni budžet Rusije znatno manji od pojedinih zemalja Zapada.

Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Budžet Pentagona za sledeću godinu iznosiće 700 milijardi dolara. Budžet Velike Britanije biće oko 60 milijardi dolara, a Francuske i Nemačke oko 40 milijardi. Komentar nije potreban - rekao je Šojgu, na završnom godišnjem kolegijumu čelnika Ministarstva odbrane, kojem je prisustvovao i predsednik Rusije, Vladimir Putin.

"Ne testirajte nas"

On je rekao da je ruska vojska moderna, pokretna, kompaktna i spremna za borbu.


- Međutim, mi ne pokazujemo mišiće i nemamo nameru ni sa kim da se sukobimo. U isto vreme, ne preporučujemo ikome da testira naše odbrambene sposobnosti - rekao je Šojgu, prenosi TAS.

On je naglasio da je broj vojnika NATO alijanse duž zapadne ruske granice porastao četiri puta puta od 2012. godine.

- Broj NATO vojnika na zapadnoj granici Rusije učetvorostručio se od 2012. godine. Četiri bataljona taktičkih grupa postavljene su u baltički region i Poljsku, a oklopna brigada američke vojske postavljena je u Poljsku i Rumunijiu. Broj vojnika alijanse porastao je sa 10.000 na 40.000 - naglasio je Šojgu na završnom kolegijumu.

Upozorio je da su raketni odbrambeni sistemi SAD dovedeni u stanje pripravnosti, a elementi odbrambenih sistema postavljeni su u Japan i Južnu Koreju.

Iskustvo u Siriji

Osvrnuvši se na Siriju, Šojgu je rekao da je više od 48.000 ruskih vojnika steklo "neprocenljivo iskustvo" tokom građanskog rata u toj zemlji, dodajući da je 14.000 vojnika odlikovano.

U skladu sa Putinovom odlukom, Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji zadržaće u toj zemlji tri bataljona vojne policije i baze u Hmejmimu i Tartusu, dodao je Šojgu.

Komentari (0)

Loading