NEMCI GUBE VERU U AMERIKU: Poslednje što treba Zapadu su SAD koje misle da su iznad svega

Autor:

Svet

02.01.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom protekle godine u svetu je poljuljano poverenje u Ameriku i sada Evropa treba da se pokaže u kriznim situacijama, piše nemački list "FAZ".

NEMCI GUBE VERU U AMERIKU: Poslednje što treba Zapadu su SAD koje misle da su iznad svega

Foto: pixabay.com

Bela kuća u SAD

Autor članka, komentator Klaus Diter Frankenberg podseća na dva za Ameriku ključna događaja u 2021. godini: juriš na Kapitol pristalica Donalda Trampa i povlačenje trupa zemalja NATO-a iz Avganistana. Prvi događaj je izazvao u svetu sumnju u sposobnost Bele kuće da zaustavi političku polarizaciju u zemlji, konstatuje stručnjak, a drugi je potkopao autoritet SAD na spoljnopolitičkoj areni.

- Mnogi Amerikanci žele da njihova Vlada rešava probleme na licu mesta, a ne u udaljenim delovima sveta - piše on, ističući da takav zahtev imaju i republikanci i demokrate.

Kako dodaje, u svetu nisu iščezle sumnje u pouzdanost SAD, uprkos dolasku na vlast Džoa Bajdena i njegovih uveravanja u lojalnost prema saveznicima. Posebno su ranjivi oni čija bezbednost zavisi od Amerike, tvrdi nemački ekspert.

- Opšta geopolitička i politička situacija u oblasti bezbednosti je takva da Amerika koja je u potpunosti okupirana sobom i šalje taj signal (Amerika iznad svega) je poslednje što treba Zapadu - rezimira stručnjak, navodi Sputnjik.

On je ukazao na sve veće rivalstvo između SAD, Rusije i Kine, optužujući Moskvu i Peking za ratobornost. Kako dodaje, Evropa ne želi konfrontaciju sa Rusijom, niti želi da bude uništena u sukobu SAD sa Kinom, ali je njena slabost u tome što je nesposobna da deluje samostalno, smatra Frankenberg.

Zato bi, prema njegovom mišljenju, Evropa trebalo da se ujedini oko Nemačke i da se ne obraća Americi za pomoć čim se pojavi prva pretnja.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
gege

02.01.2022 05:59

samo da Nemci ne pomisle da su opet Uber Alles....