POBEDIĆEMO KORONU U 2022. GODINI, ALI POD JEDNIM USLOVOM! Prvi čovek SZO izneo nove tvrdnje, ALI BRINE GA STVAR KOJU RADE BOGATI!

Autor: Republika

Svet

01.01.2022

06:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tedros Gebrejesus, čelnik SZO, otkrio je svoj stav o pandemiji koronavirusa u narednoj godini, objavivši optimističnu novogodišnju poruku.

POBEDIĆEMO KORONU U 2022. GODINI, ALI POD JEDNIM USLOVOM! Prvi čovek SZO izneo nove tvrdnje, ALI BRINE GA STVAR KOJU RADE BOGATI!

Foto: Tanjug/AP

Tedros Gebrejesus optimista

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) optimistično očekuje pobedu nad pandemijom KOVIDA-19 u 2022, ali u slučaju da zemlje rade zajedno na suzbijanju širenja zaraze, poručio je on u novogodišnjoj poruci.

Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je na uski "nacionalizam i gomilanje vakcina" u poruci izrečenoj dve godine otkako je SZO prvi put potvrdio slučajeve dotad nepoznate upale pluća u Kini.

U svetu je sada oko 287 miliona slučajeva KOVIDA-19, a gotovo 5,5 miliona ljudi umrlo je s tom bolešću.

Inače, širom sveta se obeležava dolazak Nove godine, ali brojni javni dočeci su bili otkazani jer su mnoge vlade želele da obeshrabre ljude da se okupljaju i šire virus.

Koronavirus i dalje je deo svakodnevnog života: ta bolest zatvara granice, deli porodice, a ponegde je nezamislivo napustiti kuću bez zaštitne maske.

Uprkos svemu tome, Tedros je uneo u svoju poruku pozitivan ton naglasivši da je danas na raspolaganju više sredstava za lečenje KOVIDA-19. Ni u toj prigodi, međutim, nije propustio da upozori na nejednak pristup cepivima u svetu, što pogoduje mutacijama.

- Uski nacionalizam i gomilanje vakcina čemu pribegavaju neke bogate zemlje potkopali su jednakost i stvorili idealne uslove za pojavu varijante omikron i sve dok nejednakost opstaje to je veća opasnost da virus evoluira na načine koje je nemoguće sprečiti niti predvideti - rekao je Gebrejesus i naglasio da ako zaustavimo nejednakost, zaustavićemo pandemiju. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading