STIGLA JE POŠAST OD KOJE JE POSLE KORONE STRAHOVAO ČITAV SVET! Prvi pacijent je porodilja, lekari u panici: NE ZNAMO KAKO DA OVO KONTROLIŠEMO!

Autor: Republika

Svet

31.12.2021

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Izraelu je registrovan prvi slučaj takozvane flurone i izazvao panični strah u čitavom svetu.

STIGLA JE POŠAST OD KOJE JE POSLE KORONE STRAHOVAO ČITAV SVET! Prvi pacijent je porodilja, lekari u panici: NE ZNAMO KAKO DA OVO KONTROLIŠEMO!

Foto: Tanjug/AP

Trudnica/Ilustracija

Zastrašujuća vest, od koje su svi strahovali nakon izbijanja pandemije koronavirusa, a koja je podrazumevala da svetu tek stižu jezivi problemi kada se KOVID-19 spoji sa sezonskim gripom, stigla je iz Izraela - registrovan je prvi slučaj takozvane "flurone". 

Reč je o infekciji koja se u toj zemlji javila kod jedne porodilje. Lekari su registrovali da je ona najpre obolela od koronavirusa, a da se zatim zarazila i virusom gripa (engl. flu), pa otud i kovanica za novi oblik zaraze.  

Inficirana žena se ove nedelje porodila u medicinskom centru Rabin u Petah Tikvi. Kako su saopštili njeni lekari, ta mlada majka, koja nije vakcinisana ni protiv jednog virusa, oseća se dobro i očekuje se da će uskoro biti otpuštena iz bolnice.

Ministarstvo zdravlja Izraela još ispituje slučaj jer su simptomi za ženu bili relativno blagi, pa tek treba utvrditi da li kombinacija dva virusa izaziva teža oboljenja. Veruje se da je pre porodilje bilo i drugih ljudi koji su imali obe varijante infekcije, ali toga nisu bili svesni zbog slabog intenziteta simtoma

- Prošle godine nismo svedočili slučajevima gripa među trudnicama i porodiljama. Danas, međutim, imamo takvih slučajeva. Definitivno je veliki izazov kad na porođaj dođe žena s temperaturom, a vi ne znate da li je to koronavirus ili grip. Obe bolesti su respiratorne - istakao je prof. Arnon Viznitser, specijalista na ginekološko-akušerskom odeljenju bolnice Rabin, priznavši da je samim tim izuzetno teško kontrlisati tok lečenja takvih pacijenata. 

On je istakao da pacijentkinja lečena u njegovoj bolnici nije doživela nikakve posebno teške simptome.

- Dijagnostikovani su joj grip i koronavirus čim je stigla. Oba testa su bila pozitivna, čak i nakon što smo ponovno proverili. To su slične bolesti; virusne su i uzrokuju poteškoće s disanjem jer obe napadaju gornje disajne ​​puteve - objasnio je lekar. 

U međuvremenu, Izrael bi mogao da se suoči s nadolazećom epidemijom gripa jer su bolnice objavile kako su primile 1.849 pacijenata s komplikacijama zbog te bolesti tokom prošle nedelje. Među hospitalizovanim je 605 dece i 124 trudnice i porodilje.

Većina pacijenata je obolela od virusa gripa A podtip A/H3 koji je uključen u vakcinu protiv gripa koje se daje u Izraelu ove zime.

Virus gripa može izazvati čitav niz teških simptoma, uključujući upalu pluća i razne druge respiratorne komplikacije, miokarditis (upalu srčanog mišića), pa čak i smrt.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nenad

31.12.2021 10:54

ovo je definitivno sludjivanje budala u nedogled