MONSTRUM KOJI JE VIŠE OD 3.000 PUTA SILOVAO ĆERKU IZLAZI NA SLOBODU? Držao ju je u podrumu 24 godine, RODILA MU JE SEDMORO DECE!

Autor: Republika

Svet

31.12.2021

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Skandalozna odluka uskoro bi mogla da bude donesena nakon psihološkog veštačanja koje je trajalo mesecima.

MONSTRUM KOJI JE VIŠE OD 3.000 PUTA SILOVAO ĆERKU IZLAZI NA SLOBODU? Držao ju je u podrumu 24 godine, RODILA MU JE SEDMORO DECE!

Foto: Tanjug/AP

Jozef Fricl uskoro bi mogao da izađe na slobodu

Nakon psihološkog veštačenja trebalo bi da bude odlučeno da li će Austrija da oslobodi Josefa Fricla, monstrum koji je svoju rođenu ćerku 24 godine držao zarobljenu u podrumskoj tamnici, silovao je više od 3.000 puta i sa njom dobio sedmoro dece.

Fricl (86) je svoju ćerku Elizabet držao zaključanu u zvučno izlovanoj tamnici ispod porodične kuće u Austriji, a ona je decu rađala između 1984. i 2008. godine. Njenim mukama konačno je došao kraj u aprilu 2008. godine, kada je njihova bolesna ćerka, tinejdžerka Kerstin, morala da ode u bolnicu. Fricl je zatvoren 19. marta 2009. godine i optužen na doživotnu robiju. 

Ipak, sada bi moglo da mu bude odobreno podnošenje zahteva za prevremeno puštanje na slobodu 2024. ako se ustanovi da više ne predstavlja opasnost, a i dotad će odslužiti 15 godina zatvorske kazne. Ako mu se odobri izlazak, provešće u zatvoru skoro deset godina manje nego što je u zatočeništvu držao svoju ćerku.

Ranije ove godine, Regionalni sud Krems u Donjoj Austriji odlučio je da će Fricla da premesti iz posebne jedinice za psihički poremećene zatvorenike u regularan zatvor. To bi pak značilo da bi nakon odsluženja 15 godina kazne mogao da podnese zahtev za prevremeno puštanje na slobodu. Međutim, državno tužilaštvo se usprotivilo ovom planu i odmah se žalilo na odluku.

Sada je Viši regionalni sud preuzeo slučaj i imenovao je veštaka za ispitivanje kako bi se utvrdilo Friclovo psihijatrijsko i neurološko stanje nakon više od 10 godina zatvora, od kojih je veći deo proveo odvojen od drugih zatvorenika. Ako stručnjak otkrije bilo kakve abnormalnosti, Fricl će morati da ostane u zatvorskom sistemu i neće imati pravo da traži prevremeno puštanje na slobodu.

Međutim, ako stručnjak oceni da je 86-godišnjak "zdravog uma", tada bi jedan od najozloglašenijih evropskih kriminalaca mogao da bude pušten iz zatvora već 2024. 

Potpredsednik Regionalnog suda u Kremsu, Ferdinand Šuster, rekao je da se mišljenje veštaka očekuje do kraja januara, iako su šanse da Fricl bude proglašen mentalno zdravim, veoma male.

Osim gnusnih zločina koje je tokom 24 godine počinio nad svojom ćerkom, 2019. godine je objavljeno da Fricl, tada 84-godišnjak, pokazuje znakove demencije i da mu se psihičko zdravlje pogoršava. Rečeno je da je bio izuzetno nepopularan među ostalim zatvorenicima u zatvoru Krems-Štajn i da je većinu vremena provodio u samici.

U međuvremenu, Elizabet Fricl nije imala nikakav kontakt sa svojim ocem otkako je zatvoren i živi pod novim imenom u nepoznatom delu Austrije sa decom začetom tokom decenija brutalnog silovanja koje je počinio njen sopstveni otac.

Komentari (0)

Loading