DRAMA U NOVOJ GODINI, ASTEROID VEĆI OD BIG BENA JURIŠA KA ZEMLJI! Prečnika je 12 metara, REAGOVALA I NASA!

Autor: Republika

Svet

31.12.2021

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upozorenje je izdala NASA, navodeći da bi i najmanja promena putanje svemirskog tela mogla da ima fatalne posledice po Zemlju.

DRAMA U NOVOJ GODINI, ASTEROID VEĆI OD BIG BENA JURIŠA KA ZEMLJI! Prečnika je 12 metara, REAGOVALA I NASA!

Foto: Tanjug/AP

Očekuje se prolazak asteroida u nedelju ujutru/Ilustracija

Veliki asteroid, veći od Big Bena, juriša ka Zemlji i mogao bi da joj se približi rano ujutru prvog dana Nove godine, upozorili su naučnici iz Nacionalne vazduhoplovne i svemirske asocijacije SAD (NASA)

Kako su istakli, oni već neko vreme pomno prate svemirko telo obeleženo sa 2021 YK, prečnika 12 metara, naglasivši da bi i najmanja promena pravca u njegovom kretanju mogla da bude fatalna po našu planetu, prenosi britanski Miror. 

- On je samo jedan od na hiljade asteroida koje NASA trenutno prati i pokušava da ustanovi njihov "plan" putanje - navodi taj portal. 

Kako je najavljeno, ukupno tri asteroida trebalo bi da narednih dana prođu pored Zemlje. Prvi, 2021 YK, će se nalaziti na 189.902,592 kilometara od naše planete, a trebalo bi da prođe u nedelju ujutru. Nakon njega stiže i 2014 YE15, prečnika sedam metara. On bi trebalo da pored Zemlje prođe 6. januara, dok se 2020 AP1 očekuje sedmog januara. Njegov prečnik je svega četiri metra, a kretaće se na oko 1.738.091 kilometara od atmosfere. 

Prolazak asteroida nije nimalo neobičan, pa je tako jedan nedavno preletao pored nas na oko 3.057.753 kilometara. Kretao se brzinom od 75.639 kilometara na sat. Iako većina njih nisu opasnost za Zemlju, naučnici ističu da čak i oni manji od granice opasnosti koju je postavila NASA mogu izazvati rizik u slučaju da ulete u atmosferu. Tako je, primera radi, 2013. godine asteroid koji je eksplodirao iznad Čeljabinska imao promer od 20 metara. Eksplozija tog asteroida oslobodila je energiju kao 26 do 33 atomskih bombi, a tada je oštećeno nekoliko zgrada, dok je 1.500 ljudi potražilo lekarsku pomoć zbog posledica eksplozije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading